Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα έκρηξη στην τιμή του - Διαμαρτυρίες των αγροτών
Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα έκρηξη στην τιμή του - Διαμαρτυρίες των αγροτών

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει το Σάββατο από το φόρουμ των Δελφών, μέτρα κρατικής παρέμβασης αν η ΕΕ δεν στηρίξει την γραμμή μια κοινής Ευρωπαϊκής λύσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες παρά την αυξημένη συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα και τη μείωση συμμετοχής του φυσικού αερίου, η τιμή χονδρεμπορικής εκτοξεύτηκε ξανά στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 44,50% σε σχέση με προχθες.

Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη μαζί με την Ελβετία (234,39 ευρώ/MW.

Το μείγμα για χθες ήταν:

  •     Ανανεώσιμες πηγές στο 51,1%.
  •     Εισαγωγές στο 18,08%.
  •     Φυσικό αέριο στο 15,43%
  •     Λιγνίτης στο 6,80%.

Ωστόσο η εικόνα της Κυριακής ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τιμή ηλεκτρισμού και στην μείωση του ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό, με την χαμηλή ζήτηση και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα, έριξαν αισθητά την τιμή της μεγαβατώρας που χθες η μέση τιμή έκλεισε στα 168,22 ευρώ σημειώνοντας μέσα σε ένα 24ωρο πτώση 26,51%.

Μάλιστα προχθες το μεσημέρι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 0,09 ευρώ η μεγαβατώρα αποτελώντας ιστορικά την χαμηλότερη τιμή της τελευταίας κρίσιμης περιόδου.

Η εικόνα αντιστράφηκε το απόγευμα όταν μειώθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξήθηκε το φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό με αποτέλεσμα η τιμή να φθάσει στις 9 το βράδυ έως και σε 283,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά το μείγμα παραγωγής εχθές ήταν: 61,4 % ανανεώσιμες πηγές, 19,7 % εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3,8 % λιγνίτης ενώ με 4,2 % συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης.

Σε αδιέξοδο οι ΤΟΕΒ, ανησυχούν οι αγρότες

Την ίδια ώρα δεκάδες ΤΟΕΒ σε όλη χώρα με χρέη προς τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα. ΟΙ διοικήσεις ζητούν ρύθμιση χρεών αλλά η ΔΕΗ κωφεύει με αποτέλεσμα οι αγρότες βλέπουν τη «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ όχι απλώς να συνεχίζεται, αλλά και τη ΔΕΗ να σκληραίνει τη στάση της.

Στην Αιτωλοακαρνανία η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε όλα τα ΤΟΕΒ που έχουν οφειλές και παραμένει άτεγκτη. Ζητά 30% προκαταβολή στο σύνολο των χρεών, αποπληρωμή του υπολοίπου σε 24 δόσεις συν την αποπληρωμή των τρεχουσών χρεώσεων.

Σε μια τέτοια ρύθμιση, υπό τις παρούσες συνθήκες με τον πληθωρισμό μήνα με το μήνα να σπάει ρεκόρ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανένας ΤΟΕΒ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε και στην έκδοση τελικών λογαριασμών με συμψηφισμό των εγγυήσεων, εξωθώντας έτσι του ΤΟΕΒ να αναζητήσουν άλλο πάροχο.

Οι ΤΟΕΒ από τη μεριά τους ζητούν ρύθμιση με 120 δόσεις κάτι που δεν το συζητά καν η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις