Πράσινη Γεωργία: Η Πολωνία έτοιμη να αναπροσαρμόσει το αγροτικό της σχέδιο- Εξελικτικές και όχι επαναστατικές αλλαγές για τη νέα ΚΑΠ
Πράσινη Γεωργία: Η Πολωνία έτοιμη να αναπροσαρμόσει το αγροτικό της σχέδιο- Εξελικτικές και όχι επαναστατικές αλλαγές για τη νέα ΚΑΠ

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα στο Κατοβίτσε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό συνέδριο (Europejski Kongres Gospodarczy), το οποίο διοργανώθηκε από τον εκδότη του "Farmer" και την πύλη farmer.pl Grupa PTWP. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου, τέθηκε επίσης εκτενώς το μέλλον της γεωργίας.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με τίτλο "Πράσινη Γεωργία" κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Συνεδρίου XIV, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Απριλίου του τρέχοντος έτους στο Κατοβίτσε, δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι οι στόχοι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής γεωργίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Στη συνεδρίαση με τίτλο «Πράσινη Γεωργία» συμμετείχαν επιφανείς ομιλητές, οι οποίοι ήταν: η Magdalena Nowicka από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Maciej Golubiewski επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Antoine Bernet επικεφαλής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την Bayer Crop Science, Wojciech Babski πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ciech Sarzyna, Bartosz Urbaniak Urbaniak από την BNP Paribas και Piotr Doligalski, αγρότης, παραγωγός γάλακτος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της PFHBiPM.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία που προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα μας επηρεάζει όλους καθημερινά. Οι καταναλωτές αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και οι αγρότες αγωνίζονται με δραματικά αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Και οι δύο τομείς οικονομικής ζωής είναι συνδεδεμένα σκάφη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κοινή γεωργική πολιτική θα έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική λειτουργία τους.

Αυτή τη στιγμή, οι τελικές διαβουλεύσεις διεξάγονται όχι μόνο για το πολωνικό σχέδιο, αλλά και για τα σχέδια των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τους λεγόμενους καταλόγους παρακολούθησης για τα προαναφερθέντα σχέδια, δηλαδή τις παρατηρήσεις τους και ο χρόνος άρχισε να τρέχει ξανά. Σε περίπου τρεις μήνες το αργότερο, θα γνωρίζουμε τη θέση μας, αλλά δεν θα υπάρξει επανάσταση σε όσα έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Οι αλλαγές που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε αυτά τα σχέδια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι εξελικτικές και όχι επαναστατικές. Θα πρέπει να το γνωρίζει κανείς αυτό, και κανείς δεν αναμένει τέτοιες αλλαγές, τις οποίες τόνισαν σαφώς οι ομιλητές της συνόδου "Πράσινη Γεωργία" κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Συνεδρίου.

Σε σχέση με τις συστάσεις της Κομισιόν, που αναφέρονται στις επιπτώσεις της κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης των κλιματικών προκλήσεων, θα τροποποιηθεί επίσης το σχέδιο πολωνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ για την 2023-2027.

Ειδικότερα, οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν αυξημένη φιλοδοξία για στήριξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς επίσης στήριξη των επενδύσεων στην παραγωγή με βάση τα υψηλότερα πρότυπα ευημερίας. Το κατά πόσον θα ανοίξουν και άλλοι τομείς συζήτησης, αυτοί που σχετίζονται με τη φύση των άμεσων ενισχύσεων και την επενδυτική στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, θα το μάθουμε σύντομα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν θα παρεκκλίνει μακροπρόθεσμα από τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που περιγράφονται μακροπρόθεσμα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις