Εργασίες της Ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση του κανονισμού 1151/2012
Εργασίες της Ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση του κανονισμού 1151/2012

Στις τριήμερες εκδηλώσεις της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες οι οποίες περιελάμβαναν, συνάντηση των παραγωγών, την Γενική Συνέλευση και τη συνάντηση του Επιστημονικό Συμβουλίου συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Συγκεκριμένα στη  1η Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO για το 2022 συμμετείχαν  60 εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου την έναρξη της ολομέλειας έκανε η νέα Πρόεδρος της ένωσης AREPO κα Begoña GARCÍA BERNAL,  Περιφερειακή Υπουργός Γεωργίας της Περιφέρειας Extremadura από την Ισπανία.  Η κα. Begoña, που διαδέχθηκε την Ειρήνη Χουδετσανάκη  στην Προεδρία της Ένωσης AREPO, αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά της προηγούμενης Προεδρίας η οποία, όπως είπε, παρόλες τις ιδιαίτερες συνθήκες κράτησε την ένωση ενεργή και δραστήρια στα σημαντικά θέματα που αντιμετώπισε. Επιπρόσθετα ανέφερε προς τους εκπροσώπους των περιφερειών ότι, «η συνεργασία και η υποστήριξή σας είναι πάντα απαραίτητες για την αναγνώρισή μας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.  Η συνεχής υποστήριξή σας και η δέσμευσή σας ήταν ακόμη πιο σημαντικές στις εξ αποστάσεως δραστηριότητές μας τα τελευταία δύο χρόνια».

Στην ομιλία της κα Χουδετσανάκη στο ξεκίνημα της Γενικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολούν την ένωση AREPO και την επόμενη περίοδο όπως η επισήμανση των τροφίμων στη στρατηγική από το «αγρόκτημα στο πιάτο», η τροποποίηση του κανονισμού 1151/2012 για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, κ.ά. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στην εγρήγορση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες και γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση, συνεργασία και αφοσίωση στον κοινό στόχο της προάσπισης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Παράλληλα η κα. Χουδετσανάκη διαβεβαίωσε τη νέα Πρόεδρο ότι θα υποστηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία της νέας Προέδρου.

Η Γενική Συνέλευση πρόσφερε την ευκαιρία να παράσχει ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές ενδιαφέροντος της Ε.Ε., όπως για τη διατροφική επισήμανση και την πολιτική προώθησης. Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης AREPO για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έγινε επίσης αναφορά στην  νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων  της ΕΕ. Στην συνεδρίαση, συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ:

  • Ο κ. Joao ONOFRE, Επικεφαλής της Μονάδας F.3. σχετικά με τα ΓΕ της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου, παρουσίασε τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των ΓΕ·
  • Ο κ. Arūnas Želvys, υπεύθυνος-σύνδεσμος του Γραφείου Αντιπροσωπείας του EUIPO στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τον ρόλο του Γραφείου στη μεταρρύθμιση του Γεωγραφικών Ενδείξεων.
  • Η κ. Karine GLOANEC MAURIN, εισηγήτρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, παρουσίασε ορισμένες προκαταρκτικές παρατηρήσεις στις οποίες θα επικεντρωθεί κατά τη σύνταξη της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Περιφερειών.
  • Η κ. Irène TOLLERET, ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση των Γεωγρφικών Ενδείξεων, παρουσίασε τα ψηφίσματά της και τις προτάσεις εργασίας της.

Ο κ. Nicola BERTINELLI, Αντιπρόεδρος της AREPO και Πρόεδρος του Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, περιέγραψε τα συμπεράσματα του Σώματος Παραγωγών AREPO σχετικά με τη νομοθετική πρόταση επισημαίνοντας ότι, «Οι ομάδες παραγωγών πρέπει να έχουν περισσότερες εξουσίες και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη συνολική διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων».

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου AREPO, η οποία ήταν αφιερωμένη και στη μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε τρεις πτυχές: τη βιωσιμότητα., το ρόλο των Περιφερειών και το ρόλο των παραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Οκτώβριο στη Γερμανία όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση.

Στις εργασίες συμμετείχε επίσης από την Περιφέρεια Κρήτης το στέλεχος Χαράλαμπος Πίτερης, που στηρίζει επιστημονικά την Ένωση AREPO.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις