Η Ινδία λέει όχι στους G7 και βάζει stop στις εξαγωγές σιτηρών - Άλμα στις τιμές
Ινδία: Stop στις εξαγωγές σιτηρών και άρνηση στους G7 να άρει το εμπάργκο

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επικρίσεις από τους G7

Οι υπουργοί Γεωργίας των G7 επέκριναν το Σάββατο την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού λέγοντας ότι «το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει την κρίση στον εφοδιασμό σιτηρών, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

«Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλλουν τέτοιους περιορισμούς στις εξαγωγές ή ακόμα και να κλείνουν αγορές, αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κρίση και θα επηρεάσει επίσης την Ινδία και τους αγρότες της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ σε συνάντηση με τους ομολόγους του στη Στουτγάρδη. «Καλούμε την Ινδία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος της G20», είπε απαντώντας στην ανακοίνωση του Νέου Δελχί.

«Έχουμε μιλήσει ενάντια στους περιορισμούς των εξαγωγών και απαιτούμε να παραμείνουν ανοιχτές οι αγορές», δήλωσε ο Ozdemir, σύμφωνα με το agerpres.ro .

Ωστόσο, το Νέο Δελχί απέρριψε τις αιτιάσεις εμμένοντας στην απόφασή του να συνεχιστεί το εμπάργκο στις εξαγωγές: «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε άνοδο των τιμών. Δεν είχαμε καλή σοδειά. Δεν θα βγει εφ’εξής ούτε κόκκος σταριού από την χώρα».

Άλμα στις τιμές

Στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας οι διεθνείς τιμές σιτηρών σημείωσαν σήμερα Δευτέρα νέο άλμα.

Το συμβόλαιο αναφοράς του σιταριού κατέγραψε άνοδο έως και 5,9%. Έχει ενισχυθεί 60% από τις αρχές του έτους αυξάνοντας το κόστος ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων βασικών ειδών διατροφής.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Ωστόσο έως και πρόσφατα δεν ήταν μεγάλος εξαγωγέας, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της να καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι ουκρανικές εξαγωγές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ξηρασία και πλημμύρες που έπληξαν άλλες χώρες - εξαγωγείς ανέδειξαν την Ινδία σε καθοριστικό παίχτη για την επισιτιστική επάρκεια.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις