Αντικατάσταση συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Δηλώσεις Σκρέκα και για τα φωτοβολταϊκά
Αντικατάσταση συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Δηλώσεις Σκρέκα και για τα φωτοβολταϊκά

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση  ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ).

Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος ενώ πρόσθεσε πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη πως «στόχος μας είναι το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές καθώς έτσι θα γλιτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

Μέσα στον Ιούνιο η πλατφόρμα για επιδότηση του ρεύματος

Η πλατφόρμα αυτή θα έχει κάποιες μικρές διαφορές με το fuel Pass καθώς ο δικαιούχος θα πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να εισάγει στοιχεία, όπως το ΦΠΑ και τον αριθμό παροχής και να συμπληρώσει τα στοιχεία. Από εκεί και πέρα εμείς θα επικοινωνούμε με τον αντίστοιχο πάροχο και θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και θα επιστρέφεται το 60% της αύξησης για τις κύριες κατοικίες.

Η διασταύρωση θα γίνεται από εμάς χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να τρέξει για χαρτιά ή δικαιολογητικά.

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο να αρχίσουν να καταβάλλονται και τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας δεν υπάρχει καμία σημασία εάν υπάρχουν οφειλές καθώς οι δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν τα χρήματα ακόμη κι αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δικαιούχοι είναι σχεδόν το 95% των νοικοκυριών οι οποίοι θα λάβουν από 35 έως και 600 ευρώ στο λογαριασμό τους.

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε σπίτια

Υπάρχει πλάνο της κυβέρνησης να επιδοτήσεις και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση.

Ήδη ανακοινώσαμε ότι από το φθινόπωρο θα υπάρχει ένα πρόγραμμα εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ  αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, στο επόμενο δίμηνο θα γίνει η αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος Εξοικονομώ με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτά νοικοκυριά, με 75% επιδότηση.

Στη συνέχεια, μέσω των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα εξοικονομώ στο οποίο θα ενταχθούν και τα οικιακά φωτοβολταικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις