ΒΙΟΕΝΩΣΗ: Οι παλιοί βιοκαλλιεργητές να παραμείνουν το πρόγραμμα
ΒΙΟΕΝΩΣΗ: Οι παλιοί βιοκαλλιεργητές να παραμείνουν το πρόγραμμα

Σε συνέχεια σχετικής Πρόσκλησης τον Μάρτιο 2022, δημοσιεύθηκαν στις 11/5 οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων του νέου Μέτρου 11 και δόθηκε και μια πρώτη εικόνα για τις βάσεις της μοριοδότησης ανά δράση.

Στις 12/5 ενεργοποιήθηκε το σύστημα των ενστάσεων έως τις 25/5, για να ακολουθήσει ο δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος και εν συνεχεία να βγουν οι οριστικοί πίνακες του δικαιούχων.

Το εν λόγω Μέτρο εντάσσεται στη λογική της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης και στο στόχο του να φτάσουν οι Βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ευρώπη να καλύπτουν το 25% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων έως το 2030.

Στη λογική αυτή και προκειμένου να επιτευχθεί ο ποσοτικός αυτός στόχος, θα πρέπει προφανώς έως το 2030 να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε παραγωγούς να ξεκινήσουν τη Βιολογική καλλιέργεια. Ταυτόχρονα όμως, τα κίνητρα στους ήδη Πιστοποιημένους Βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ανάλογα και τέτοια ώστε να παραμένουν στη Βιολογική Παραγωγή.

Από τα πρώτα αποτελέσματα και την πρώτη εικόνα των βάσεων μοριοδότησης, δημιουργήθηκε στους υποψήφιους δικαιούχους μια ανησυχία. Είναι λογικό, βάσει των βάσεων μοριοδότησης να μείνουν εκτός προγράμματος όσων οι αιτήσεις δεν κατάφεραν να φτάσουν τα απαιτούμενα μόρια ένταξης.

Όπως διαπιστώθηκε όμως, οι Παραγωγοί που είχαν ενταχθεί στις τριετίες προηγούμενων προσκλήσεων με βασικό κριτήριο την νεότητά τους, στην παρούσα πρόσκληση αποκλείονται σε μεγάλο ποσοστό, αφού το κριτήριο της νεότητος δεν υπολογίζεται καθόλου. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αιτούντες διατήρηση που βιοκαλλιεργούν – βιοεκτρέφουν τρία και πλέον έτη, θα παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι όσοι εγκρίθηκαν στις τριετίες (νεοεισερχόμενοι) του 2017 και 2018, περίμεναν νέο πρόγραμμα για να επεκτείνουν τις τριετίες τους, οι οποίες ήδη από το 2020 & 2021, έχουν λήξει.

 

Η ευχή όλων των εμπλεκόμενων είναι, μετά και το δεύτερο διασταυρωτικό έλεγχο, να διασφαλιστεί η είσοδος στο πρόγραμμα όλων αυτών που έχουν ήδη από το 2017 και 2018 ξεκινήσει τη βιολογική μετατροπή της εκμετάλλευσής τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις