Η τιμή του σιταριού καταρρίπτει το απόλυτο ρεκόρ της στην ευρωπαϊκή αγορά - Η δυναμική του γαλλικού σίτου
Γαλλία: Η τιμή του σιταριού καταρρίπτει το απόλυτο ρεκόρ της στην ευρωπαϊκή αγορά

 Η τιμή του σιταριού κατέρριψε χθες ένα "απόλυτο ρεκόρ" στην ευρωπαϊκή αγορά, κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών της.

"Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει στα 422,50 ευρώ ο τόνος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρίας Inter-Courtage.

Ο ρόλος του γαλλικού σιταριού

Το γαλλικό σιτάρι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής AG στην ΕΕ. Το 2021/22, η γαλλική καλλιέργεια αντιμετώπισε χαλάζι και πλημμύρες που υποβάθμισαν την καλλιέργεια. Επιπλέον, αντιμετώπισε έντονο ανταγωνισμό από Ουκρανία & Ρωσικά προϊόντα. Πράγματι, οι εξαγωγές γαλλικού σιταριού συρρικνώθηκαν σημαντικά το 1ο τρίμηνο του 22ου έτους, εξάγοντας ~643 kmt λιγότερο από το 2021 μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου με λιγότερο από 100 kmt εξαγωγές σίτου τον Ιανουάριο. Από τις περικοπές των εξαγωγών της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές γαλλικού σιταριού μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, μειώνοντας τις εξαγωγές Απριλίου κατά 298 kmt. Αυτό οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο πληθωρισμό και στην άνοδο των τιμών λόγω της έλλειψης προσφοράς. Επομένως, πού βρίσκεται η αγορά του γαλλικού σιταριού και τι χρειάζεται για να την αντιμετωπίσει με τη νέα καλλιέργεια το 2022/23;

Οι εξαγωγές γαλλικού σιταριού το 1ο τρίμηνο και τον Απρίλιο του 2022 αποστέλλονται κυρίως στην Κίνα, τα μερίδια αγοράς της οποίας αυξήθηκαν στο 44,3% των εξαγωγών γαλλικού σιταριού κατά την περίοδο έναντι 25,9% το 2021. Από τότε που έκλεισαν οι εξαγωγές της Ουκρανίας, οι υψηλές τιμές και η περιορισμένη διαθεσιμότητα αυστραλιανού σίτου οδήγησαν την Κίνα να βασιστεί περισσότερο από τη Γαλλία για την προμήθεια σίτου, αυξάνοντας τις εισαγωγές κατά ~438 kmt ετησίως (+62,8%). Εν τω μεταξύ, οι αγορές βασικού σιταριού στη Γαλλία συρρικνώθηκαν καθώς Αλγερία και Μαρόκο Οι εισαγωγές γαλλικού σιταριού μειώθηκαν κατά 24,9 % & 48,8% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και 22 Απριλίου. Καθώς η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζει κρίση προσφοράς σιτηρών, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της Γαλλίας σε αυτές τις κρίσιμες αγορές;

Το γαλλικό σιτάριαντιμετωπίζει συνήθως ανταγωνισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, το 2022, λόγω των αυξανόμενων τιμών, η ζήτηση σίτου στην Ουκρανία αυξήθηκε γρήγορα ως φθηνό και υψηλής ποιότητας προϊόν. Μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο και η Γαλλία έγινε πολύ λιγότερο ανταγωνιστική. Ως εκ τούτου, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος αναζήτησαν πιο προσιτά προϊόντα σιταριού αλλού. Πράγματι, μεταξύ Ιανουαρίου και 22 Απριλίου, η Ρουμανία έγινε ακόμη πιο ελκυστική, αυξάνοντας τις εξαγωγές προς την Αλγερία κατά 350 kmt και 862 kmt στην Αίγυπτο. Η Νότια Αμερική έγινε επίσης σημαντική προέλευση, καθώς η Αργεντινή αύξησε τις εξαγωγές στην περιοχή κατά 1,8 εκατ. τόνους την ίδια περίοδο, το 56% των οποίων προοριζόταν για την Αλγερία.

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας έγκειται στην τρέχουσα τιμολόγησή της. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις των καλλιεργειών προβλέπουν εξαιρετική καλλιέργεια σιταριού για τη Ρωσία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την άρση των ποσοστώσεων εξαγωγών της Ρωσίας και θα τονίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της γαλλικής σιταριού παρά την πιθανή ισχυρή καλλιέργεια επίσης. Προώθηση των τιμών CFR με αποστολή τον Ιούνιο του 2022 στην Αλγερία, όπου ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος, εμφανίζουν ήδη δέλτα 7,7 $/mt υπέρ της France Wheat έναντι της Argentina Wheat. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς είναι ~8% φθηνότερη από τη France Wheat. Επί του παρόντος, η αγορά τιμολογεί την αναμενόμενη ρωσική καλλιέργεια και τη δυνητικά εξαιρετική γαλλική, καθώς οι τιμές μειώνονται κατά περίπου 23,8 $/mt (-5,4%) και 14,8 $/mt (-3,1%) για το σιτάρι Ρωσίας και Γαλλίας, αντίστοιχα, κατά Οκτώβριος 2022. Σε αυτό το σημείο, η καλλιέργεια 22/23 έχει ολοκληρωθεί.

Με λίγα λόγια

Οι γαλλικές εξαγωγές σιταριού αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των γεωργικών εξαγωγών της ΕΕ. Στις αρχές του 2022, οι εξαγωγές για τα βασικά προϊόντα μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παρά τις αυξανόμενες εξαγωγές προς την Κίνα – χάρη στις πιο ανταγωνιστικές τιμές από τις ΗΠΑ, την έλλειψη διαθεσιμότητας της εξαιρετικά απαιτούμενης αυστραλιανής καλλιέργειας και την απώλεια από την Κίνα στην προσφορά σίτου της Ουκρανίας λόγω της σύγκρουσης από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 – Οι εξαγωγές σιταριού στη Γαλλία μειώθηκαν μαζικά στη Βόρεια Αφρική, την κύρια αγορά της.

Πράγματι, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της άνοδο των τιμών, που κέρδισαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Αλγερία και το Μαρόκο αύξησαν μαζικά τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρουμανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, χάρη στις πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, οι προθεσμιακές τιμές προς την Αλγερία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι το γαλλικό σιτάρι θα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικό τους επόμενους μήνες, χάρη στις εκτιμήσεις των καλλιεργειών που προβλέπουν εξαιρετική παραγωγή το 2022/23.

Συνολικά, οι εξαγωγές σιταριού Γαλλίας μειώθηκαν στις αρχές του 2022 λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας με αυξανόμενες τιμές. Επιπλέον, παρόλο που η νέα καλλιέργεια θα πρέπει να κάνει το προϊόν πιο ανταγωνιστικό, η Ρωσία αναμένει επίσης μια σημαντική καλλιέργεια σιταριού το 2022/23, η οποία θα κάνει τον ανταγωνισμό στη Βόρεια Αφρική ακόμη πιο έντονο. Ωστόσο, η Κίνα αυξάνοντας τις εισαγωγές της από τη Γαλλία ανοίγει νέες πιθανές αγορές στις οποίες η Γαλλία θα μπορούσε επίσης να βρει ζήτηση.


 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις