Ρωσία: Εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - Σήμα χαλάρωσης των τιμών
Ρωσία: Εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - Σήμα χαλάρωσης των τιμών

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η μετακίνηση σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αντιπροσωπεύει το 34 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, διεκόπη εντελώς μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον Μάρτιο, εμποδίζοντας την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων στην παγκόσμια αγορά.

Περίπου το 66 τοις εκατό του σιταριού που εισάγει η Κένυα προέρχεται από τις δύο χώρες και ο τρέχων αποκλεισμός έχει δει την τιμή μιας φραντζόλας ψωμιού 400 γραμμαρίων να αυξάνεται σε Sh55 από Sh50 με ένα πακέτο δύο κιλών αλεύρι λιανικής πώλησης σε Sh202 από Sh150 τον Απρίλιο.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για τις παγκόσμιες προμήθειες οδήγησαν τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έως και 6,1% στο ημερήσιο όριο τιμής των 10.875 δολαρίων το μπουσέλ τη Δευτέρα, διαμορφώνοντας την ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις