Συνάντηση αντιπροσωπίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Ευθύμιο Μπακογιάννη
Συνάντηση αντιπροσωπίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Ευθύμιο Μπακογιάννη

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αποτελούμενης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Σ. Μάμαλη, τους γεωλόγους-μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δ. Γκούτη και κ. Κων/να Μιχαλοπούλου και τον πρόεδρο του Σ.Ε.Γ. κ. Ε. Σπυρίδωνος., με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη. Η συνάντηση αφορούσε στη διαδικασία εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τη θέση των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΜΓΚ) σε αυτά.

Από πλευράς ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημάνθηκε η σημασία και η αναγκαιότητα εκπόνησης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας στα πλαίσια των μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καθόσον η διερεύνηση της γεωλογικής δομής, της γεωλογικής καταλληλότητας και των γεωλογικών κινδύνων, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης του, ιδιαίτερου γεωλογικά, Ελληνικού χώρου και ζητήθηκε να διασφαλιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ. η συμμετοχή εκπροσώπου του Επιμελητηρίου στην επιτροπή σύνταξης των σχετικών προδιαγραφών για την εκπόνηση ΜΓΚ που συντάσσονται κατά την εκπόνηση των Μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ.

Τέλος, τονίστηκε ότι κάθε σύγχρονος και αποτελεσματικός χωροταξικός σχεδιασμός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει υπόψη αφενός την αναγκαιότητα προστασίας της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, που άλλωστε αποτελεί συνταγματική επιταγή και αφετέρου τις ιδιαιτερότητες της κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης περιοχής, σε συνδυασμό με τις σχετικές προβλέψεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από τον κ. Ευ. Μπακογιάννη διευκρινίστηκε ότι στο στάδιο των ΤΠΣ προβλέπεται Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στην ίδια κλίμακα με τη μελέτη του ΤΠΣ (1:25.000) ή και 1:12.500 αν κριθεί αναγκαίο από τον μελετητή. Για τις Μελέτες Εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου διευκρινίστηκε ότι η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας θα ακολουθεί επίσης την κλίμακα της μελέτης (1:5.000, 1:1000 ή και 1:500) κατά περίπτωση.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι πλέον η υπηρεσία δεν θα εγκρίνει αλλά μόνο θα θεωρεί τις μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας ως προς την πληρότητα, ενώ την ευθύνη για την ορθότητα της μελέτης θα φέρει ο μελετητής που την υπογράφει.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις