Διασύνδεση Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ
Διασύνδεση Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ

 Την ολοκλήρωση της διασύνδεσης μεταξύ του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

"Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έθεσα μεταξύ των βασικών μου προτεραιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του υπουργείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά όλους αυτούς τους μήνες", ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Όπως προσέθεσε, "πρόσφατα καταφέραμε να διασυνδέσουμε τις υπηρεσίες μας με την ΑΑΔΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, θα χρειάζονται περίπου 75.000 λιγότερα έγγραφα (Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα) ετησίως, προκειμένου οι πολίτες να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες αγρότες με διοικητικό έλεγχο" και τόνισε ότι "το αμέσως επόμενο βήμα, προκειμένου να κάνουμε τελείως ψηφιακή την συγκεκριμένη διαδικασία, αφορά τη διασύνδεση των υπηρεσιών μας με τον ΕΦΚΑ. Κάνουμε πράξη τη στρατηγική μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό".

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε πως "η συγκεκριμένη διασύνδεση αποτελεί ακόμα ένα βήμα μπροστά προς τον περαιτέρω ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης" σημειώνοντας πως "η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να διευρύνει την αμφίδρομη συνεργασία της με όλο και περισσότερους φορείς του Δημοσίου, προς όφελος των πολιτών και των δημοσίων λειτουργών".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, με τη διασύνδεση αυτή επιτυγχάνεται:

• Αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα και τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος για κάθε παραγωγό.

• Αυτοματοποίηση των ελέγχων ως προς την απόδοση της ιδιότητας του "επαγγελματία αγρότη", με αποτέλεσμα την απλούστευση των διαδικασιών προς όφελος των παραγωγών.

• Επιτάχυνση του στόχου της επικοινωνίας, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων - ΤΑΑΕ) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των συναλλασσόμενων με το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

• Έγκυρη και άμεση απολαβή των φοροαπαλλαγών, των φοροαπαλλαγών, των οικονομικών ενισχύσεων ή άλλων ευεργετημάτων που προκύπτουν από εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις.

• Παροχή υπηρεσιών με αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ασφάλεια.

• Επαρκής υποστήριξη προς την πολιτική ηγεσία για τη λήψη αποφάσεων με άμεση εξαγωγή οικονομικών δεδομένων που αφορούν τους επαγγελματίες αγρότες ή/ και τους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής (ενισχύσεις, αποζημιώσεις κ.λπ.).

• Ελάφρυνση επιστημονικού προσωπικού από το διοικητικό βάρος, για τη διενέργεια ελέγχων σε τομείς, όπως του πολλαπλασιαστικού υλικού, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών κ.λπ.

• Εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, όπως κατηγοριοποίηση του αγροτικού δυναμικού, αριθμός και στοιχεία νεοεισερχόμενων κ.ά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις