Ουκρανία: Σε 2 εκατ. τόνους θα φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών τον Ιούνιο
Ουκρανία: Σε 2 εκατ. τόνους θα φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών τον Ιούνιο

Σε 2 εκατομμύρια τόνους θα αυξηθούν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω χερσαίων οδών τον Ιούνιο, έναντι 1,7 εκατ. τόνων τον Μάιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της χώρας, Τάρας Βισότσκι. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, έκανε λόγο για «θετική δυναμική», αλλά πρόσθεσε ότι 2 εκατ. τόνοι είναι το μέγιστο που μπορεί να εξαχθεί με χερσαία μέσα.

Πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, ήταν σε θέση να εξάγουν 5 εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Σε αναζήτηση λύσης

Στο μεταξύ, ΕΕ και ΟΗΕ αναζητούν σε ένα είδος ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και κυρίως με το λιμάνι της Οδησσού, μια λύση, ώστε από εκεί, μέσω Μαύρης Θάλασσας, τα πλοία με τα σιτηρά να πάρουν τον δρόμο για τις αγορές του εξωτερικού.

Τη Δευτέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον εγκλωβισμό πέντε εκατ. τόνων σιτηρών, «για τον οποίο η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο».

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι στο Βερολίνο θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια και τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Το ζήτημα θα απασχολήσει και τους ηγέτες της ομάδας G7 κατά τη συνάντησή τους στον Πύργο Έλμαου της Βαυαρίας το Σαββατοκύριακο.

Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία εξετάζουν τρόπους για να αυξήσουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών διά της χερσαίας οδού, για παράδειγμα με εμπορικά τρένα, παρακάμπτοντας τη Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα το 90% των σιτηρών μεταφέρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν ωστόσο πρακτικά προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Ουκρανία δεν έχουν το ίδιο εύρος όπως στην Πολωνία ή στη Ρουμανία, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η μεταφόρτωση των σιτηρών στα σύνορα.
Σιλό στα σύνορα

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν προσωρινούς αποθηκευτικούς χώρους κοντά στα σύνορα με την Πολωνία ή τη Ρουμανία, ώστε από εκεί τα ουκρανικά σιτηρά να μεταφέρονται με τρένο ή φορτηγό στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η «παράκαμψη» θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, που ήδη έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις