Αίγυπτος: Για 5 μήνες επαρκούν τα στρατηγικά αποθέματα σε σιτηρά - Θα αγοράσει 180.000 τόνους ινδικού σιταριού
Η Αίγυπτος θα αγοράσει 180.000 τόνους ινδικού σιταριού

Περιθώριο μερικών μηνών έχει η διαθεσιμότητα των στρατηγικών αποθεμάτων της Αιγύπτου στα τρόφιμα, με τη χώρα να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Προμηθειών της χώρας, Αλί Μοσέλχι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή πως η Αίγυπτος έχει επάρκεια στα στρατηγικά αποθέματα των σιτηρών για 5,7 μήνες, προσθέτοντας πως η χώρα του έχει εξασφαλίσει σοδιά 3,9 εκατ. τόνων σιτηρών μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως και οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό για τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων που έχει προκαλέσει η αδυναμία εξαγωγής σιτηρών κυρίως από την Ουκρανία.

Ο Μοσέλχι σημείωσε ακόμα πως η Αίγυπτος έχει επάρκεια 6,2 μηνών στα στρατηγικά αποθέματα λαχανικών και ελαίων και 3,3 μήνες επάρκειας για το ρύζι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αίγυπτος σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού κατά 500.000 τόνους ετησίως, ή περίπου 10%.

Εφοδιασμός από Ινδία

Η Αίγυπτος έχει συνάψει σύμβαση για την αγορά 180.000 τόνων σιταριού από την Ινδία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών Aly Moselhy, λιγότερο από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, μια συμφωνία που αποτελεί μέρος των προσπαθειών της χώρας να διαφοροποιήσει τις προμήθειες σιταριού της.

Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες αντιμετωπίζουν διακοπές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι κύριοι προμηθευτές σίτου της Αιγύπτου.

Η κρίση στην Ουκρανία αύξησε επίσης το κόστος εισαγωγής για την Αίγυπτο, η οποία επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό το ψωμί για τα 70 εκατομμύρια πληθυσμό της.

Ο Moselhy είχε πει τον Μάιο ότι η Αίγυπτος είχε συμφωνήσει να αγοράσει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία αλλά ότι δεν είχε υπογραφεί σύμβαση.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού τον Μάιο λόγω της χαμηλότερης εγχώριας παραγωγής, αλλά έκανε περιθώρια για χώρες όπως η Αίγυπτος με ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας.

«Με βάση τα όσα είπε ο προμηθευτής, ο όρος ότι το σιτάρι πρέπει να βρίσκεται στα λιμάνια, τότε θα είναι διαθέσιμο», είπε ο Moselhy την Κυριακή.

«Είχαμε συμφωνήσει για 500.000 τόνους, αποδεικνύεται ότι [ο προμηθευτής] έχει 180.000 τόνους στο λιμάνι», είπε.

Ο Moselhy πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με Ρώσους προμηθευτές για μια συμφωνία αγοράς σιταριού.

Η Αίγυπτος εξετάζει επίσης τρόπους για να εξάγει περισσότερο αλεύρι από τα σιτηρά της, είπε ο Moselhy, αυξάνοντας το ποσοστό εξόρυξης για το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το επιδοτούμενο ψωμί στο 87,5% από 82%.

Σχεδιάζει να εξοικονομήσει περίπου 500.000 τόνους εισαγόμενου σίτου και να εισάγει 5-5,5 εκατομμύρια τόνους σίτου για το οικονομικό έτος 2022/23, πρόσθεσε.
Τα τρέχοντα αποθέματα σιταριού επαρκούν για 5,7 μήνες μετά την προμήθεια 3,9 εκατομμυρίων τόνων στην τοπική συγκομιδή, δήλωσε ο Moselhy την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις