Οι πωλήσεις λιπασμάτων από τον Καναδά στη Βραζιλία αυξάνονται καθώς οι αγρότες προετοιμάζονται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο
Οι πωλήσεις λιπασμάτων από τον Καναδά στη Βραζιλία αυξάνονται καθώς οι αγρότες προετοιμάζονται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο

Η Βραζιλία εισήγαγε όγκους ρεκόρ χλωριούχου καλίου (Kcl) από τον Καναδά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημάδι ότι οι εγχώριοι αγρότες θα έχουν άφθονο λίπασμα για να θρέψουν τις καλλιέργειες, να ενισχύσουν τις αποδόσεις και ενδεχομένως να επεκτείνουν την έκταση κατά την έναρξη της σποράς τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία συμβούλων Agrinvest Commodities και στάλθηκαν στο Reuters την Πέμπτη, η Βραζιλία εισήγαγε 2,291 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καναδικής Kcl μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 71,2%.

«Ο Καναδάς προμηθεύει μόνο χλωριούχο κάλιο στη Βραζιλία», δήλωσε ο Jeferson Souza, αναλυτής της Agrinvest. «Αλλά ο όγκος του Kcl που εισήγαγε η Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο ήταν τόσο μεγάλος που ο Καναδάς έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής συνολικών λιπασμάτων κατά την περίοδο αυτή».

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων με την Κίνα τρίτη, πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές χλωριούχου καλίου από τη Λευκορωσία μειώθηκαν κατά 16% στους 949.708 μετρικούς τόνους, αν και εξακολουθούσε να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής Kcl της Βραζιλίας, παρόλο που η Λευκορωσία βρισκόταν στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν το εμπόριο.

Οι εισαγωγές Kcl της Βραζιλίας από τη Ρωσία, μια χώρα που επλήγη επίσης με κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αυξήθηκαν 27% σε 1,935 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Σόουζα, οι Ρώσοι πωλούν λιπάσματα στη Βραζιλία και στις Η.Π.Α. εισαγωγείς, κατάσταση «αδιανόητη» στα μέσα Μαρτίου. Παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, οι επιχειρήσεις διεξάγονται από τη Ρωσία και αποστέλλονται φορτία.

Καθώς οι εμπορικές ροές δεν αποθαρρύνονται, οι καλλιεργητές στην κορυφαία πολιτεία σιτηρών της Βραζιλίας Mato Grosso έχουν αποκτήσει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούν για να ξεκινήσουν να φυτεύουν καλοκαιρινές καλλιέργειες, σημείωσε ο Souza.

Περίπου το 45% της κατανάλωσης λιπασμάτων προορίζεται για τη διατροφή των σπόρων σόγιας στη Βραζιλία, είπε ο Souza. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο.

Την επόμενη σεζόν, εάν το επιτρέψουν οι κλιματικές συνθήκες, οι βραζιλιάνοι αγρότες σόγιας θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 18,5% σε σχεδόν 148 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οποία προβλέπει πιθανή επέκταση της περιοχής κατά σχεδόν 3%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις