Ινδία: Σταματούν οι εξαγωγές όλων των προϊόντων σίτου
Ινδία: Σταματούν οι εξαγωγές όλων των προϊόντων σίτου

Η Ινδία εισάγει περιορισμούς στις εξαγωγές αλεύρου σίτου με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό των εγχώριων τιμών των τροφίμων. Τα νέα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Τρίτη, απαιτούν από Διυπουργική Επιτροπή να εγκρίνει τα αιτήματα εξαγωγής αλεύρου σίτου πριν αποσυρθούν οι αποστολές αλεύρου σίτου.

Αυτή η τελευταία συγκράτηση των εξαγωγών αλεύρου σίτου φτάνει εν μέσω κλιμάκωσης του πληθωρισμού των εγχώριων τιμών των τροφίμων. Οι εγχώριες τιμές της Ινδίας για το σιτάρι και τα προϊόντα σίτου αυξήθηκαν κατά υψηλό μονοψήφιο αριθμό σε σύγκριση με πέρυσι, όπως φαίνεται σε αυτό το γράφημα της σειράς δεδομένων Gro Data Series. Η αποκλειστική σειρά δεδομένων συγκεντρώνει τις τοπικές ινδικές τιμές για να φτάσει σε εθνικό μέσο όρο.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Ινδία κατείχε τις περισσότερες εξαγωγές σιταριού. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας κατέστρεψαν τη σοδειά σιταριού της Ινδίας, οδηγώντας τις εγχώριες τιμές υψηλότερες και περιορίζοντας τις εξαγώγιμες προμήθειες.

Το αλεύρι σίτου χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλακέ ψωμιών όπως chapati, roti, naan, paratha και puri, και είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αλεύρι στην ινδική υποήπειρο. Ετησίως, η Ινδία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σιταριού και 400.000 τόνους αλεύρι σίτου.

Η Ινδία, κορυφαίος παραγωγός σιταριού, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στον κόσμο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, φαινόταν έτοιμη να γίνει μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gro, η Ινδία εξήγαγε 95.094 τόνους αλεύρου σίτου τον Απρίλιο του 2022, ένα άλμα σχεδόν τετραπλάσιο από την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές αφρικανικές χώρες κατατάσσονται μεταξύ των βασικών εισαγωγέων αλεύρου σίτου της Ινδίας.

Η αυξημένη χρήση των ορίων εξαγωγών από την Ινδία για να διατηρήσει τις εγχώριες τιμές των τροφίμων σε έλεγχο είναι παράλληλες με τις κινήσεις που έγιναν πρόσφατα από άλλες χώρες. Τον Απρίλιο, η Ινδονησία θέσπισε απαγόρευση εξαγωγών φοινικέλαιου που, παρά το γεγονός ότι ανατράπηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, είχε δραματικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές. Τον Μάιο, η Ινδία περιόρισε επίσης τις εξαγωγές ζάχαρης, όπως τόνισε εδώ η Gro.

Για την Ινδία, οι αυξημένοι περιορισμοί στις εξαγωγές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στις παγκόσμιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Παρά το μεγάλο αποτύπωμα παραγωγής σιταριού της χώρας, ιστορικά έχει εξάγει σιτηρά μόνο όταν οι σοδειές είναι άφθονες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις