Περισσότερα στατιστικά δεδομένα για τα φυτοφάρμακα αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές
Περισσότερα στατιστικά δεδομένα για τα φυτοφάρμακα αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές

Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, την Τρίτη 12 Ιουλίου, συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τις στατιστικές γεωργικών εισροών και εκροών.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή ενέκριναν με 39 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές (SAIO), που ενοποιεί τη συλλογή γεωργικών δεδομένων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για την χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι διάδρομοι αλληλεγγύης για γεωργικές εξαγωγές από την Ουκρανία και να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ και της προτεινόμενης μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν ορισμένες παρεκκλίσεις από τους κανόνες της ΚΓΠ, ενώ άλλοι προειδοποίησαν κατά της αποδυνάμωσης της ΚΓΠ και ζήτησαν αντί αυτού να υποστηριχθεί η βιολογική γεωργία.

 

Επί του θέματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, σε σχετική ανάρτησή του, αναφέρει τα εξής: «Με το εντυπωσιακό ποσοστό 95% η επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον κανονισμό για τις στατιστικές γεωργικών εισροών και εκροών SAIO, στον οποίον είχα την τιμή να είμαι εισηγητής.

Ο κανονισμός για τα στατιστικά στις γεωργικές εισροές και εκροές ενοποιεί τη συλλογή γεωργικών δεδομένων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και το FarmtoFork.

Tα στατιστικά σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων θα καλύπτουν τις δραστικές ουσίες σε όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στις αγορές των κρατών-μελών καθώς και στις περιοχές καλλιέργειας που υφίστανται επεξεργασία με αυτά τα προϊόντα.

Τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το μέγεθος των εκτάσεων καλλιέργειας που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα θα συλλεχθούν το 2026 και θα διαδοθούν το 2028. Μετά από αυτό, η συλλογή θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Παράλληλα τα κράτη-μέλη θα συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για τη ζωική και φυτική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τα θρεπτικά συστατικά.

Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί το σχέδιο κανονισμού από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και από το Συμβούλιο, στον Τρίλογο το επόμενο φθινόπωρο.

Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να καταστήσει τα δεδομένα που συλλέγονται εναρμονισμένα, συγκρίσιμα και συνεπή».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις