Μόναχο: Παίρνουν την μπύρα τους οι πελάτες και πληρώνουν με ηλιέλαιο
Μόναχο: Παίρνουν την μπύρα τους οι πελάτες και πληρώνουν με ηλιέλαιο

Με ηλιέλαιο μπορούν να πληρώνουν την μπύρα τους οι πελάτες μπυραρίας στο Μόναχο, η οποία αναζητεί διέξοδο στο έλλειμμα του σπορέλαιου με το οποίο τηγανίζει τα πιάτα που σερβίρει, όπως τα διάσημα σνίτσελ και τις πατάτες.

Η συγκεκριμένη μπυραρία βρήκε αυτόν τον τρόπο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μαγειρικών ελαίων στην Ευρώπη. Θα δέχεται να πληρώνουν οι πελάτες με ηλιέλαιο, αντί με ευρώ.
Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει θέσει εκτός παραγωγής και προμηθειών τις δύο βασικότερες χώρες παραγωγής ηλιέλαιο (οι δύο χώρες μαζί έχουν έχουν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου) πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, είδαν τα αποθέματά τους σε σπορέλαια να μειώνονται κατακόρυφα, μετά τη ρωσική εισβολή, ου άρχισε τον Φεβρουάριο, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, λόγω της επιθετικότητάς της.

Οι διευθυντές της ζυθοποιίας-μπιραρίας Giesinger Brewery πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα. Προσφέρουν στους λάτρεις της μπίρας ένα λίτρο από το αγαπημένο τους ποτό έναντι ίσης ποσότητας ηλιέλαιου. «Το θέμα προέκυψε επειδή απλώς μας τελείωσε το λάδι στην κουζίνα και έπρεπε να γίνουμε εφευρετικοί», είπε ο διευθυντής της μπιραρίας, ο Έρικ Χόφμαν.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατηρήθηκαν ελλείψεις ηλιέλαιου στα ράφια των σουπερμάρκετ. Κάποια μάλιστα από αυτά το πωλούσαν με το «δελτίο», επιτρέποντας σε κάθε πελάτη να αγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα, ώστε να φτάσει για όλους.

«Το να βρεις λάδι είναι πολύ δύσκολο… Αν χρειάζεσαι 30 λίτρα την εβδομάδα αλλά παίρνεις μόνο 15, σε κάποιο σημείο δεν μπορείς πια να τηγανίσεις σνίτσελ», είπε ο Χόφμαν, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής οι πελάτες της μπιραρίας έχουν ανταλλάξει περίπου 400 λίτρα. Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν δελεαστική την πρόταση: ένα λίτρο μπίρας στοιχίζει περίπου 7 ευρώ στις γερμανικές μπιραρίες, ενώ ένα λίτρο ηλιέλαιου στη λιανική κοστίζει 4,5 ευρώ.

Ο Μόριτς Μπάλερ αγόρασε 80 λίτρα ηλιέλαιου όταν βρέθηκε στην Ουκρανία, σε ένα ταξίδι για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη συνέχεια, αντάλλαξε το προϊόν με οκτώ κιβώτια μπίρες για το πάρτι γενεθλίων του. «Αυτή η εκστρατεία είναι τέλεια. Μπορούμε να αγοράσουμε φτηνή μπίρα και ταυτόχρονα βοηθάμε και την Giesinger Brewery», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις