Euroactiv: Η σοβαρή ξηρασία απειλεί να ακυρώσει τα κέρδη στην παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ
Euroactiv: Η σοβαρή ξηρασία απειλεί να ακυρώσει τα κέρδη στην παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ήμισυ σχεδόν της επικράτειας της ΕΕ κινδυνεύει από σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο πρωτοφανής καύσωνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη στην παραγωγή τροφίμων που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην κάλυψη του κενού που άφησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αξιολόγηση της ξηρασίας του Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα (18 Ιουλίου), παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα ξηρών και δύσκολων μηνών που έρχονται.

Διαπίστωσε ότι έως και το 46% της επικράτειας της ΕΕ είναι επί του παρόντος εκτεθειμένο σε προειδοποιητικά επίπεδα ξηρασίας, ενώ το 11% παραμένει σε υψηλότερη επιφυλακή, έναν αριθμό που αποκαλεί «κλιμακωτό».

Η έλλειψη υγρασίας στο έδαφος προκαλεί σημαντικό άγχος στη βλάστηση, συσσωρεύοντας πίεση στα γεωργικά συστήματα της ΕΕ και πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στις αποδόσεις των καλλιεργειών.

«Ο ανταγωνισμός για τους υδάτινους πόρους είναι υψηλός και ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι υδατικές και θερμικές πιέσεις έχουν «μειώσει την απόδοση των καλλιεργειών και το δυναμικό των καλλιεργειών».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καθώς και αρκετές περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νότιας Ελλάδας, ως τις περισσότερες πληγείσες.

Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει μια ανοδική τάση των κινδύνων ξηρασίας.

«Η σοβαρή ξηρασία που πλήττει αρκετές περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του έτους συνεχίζει να επεκτείνεται και να επιδεινώνεται», αναφέρει, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, το νερό «μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο τους επόμενους μήνες».

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας Mariya Gabriel σημείωσε ότι αυτό το άγχος προκαλεί πτώση των αποδόσεων των καλλιεργειών από μια «ήδη αρνητική προοπτική για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες», προσθέτοντας μια προειδοποίηση ότι η κλιματική αλλαγή «αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρές ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο».

«Όλα αυτά παρά τις εκκλήσεις προς την Επιτροπή για περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την αγρανάπαυση και την αύξηση της γεωργικής γης», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για περαιτέρω ευελιξία στην ΚΓΠ υπό το φως των έντονων καιρικών συνθηκών.

Από την πλευρά της, η ουγγρική αντιπροσωπεία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη σοβαρή κατάσταση ξηρασίας στη χώρα ως σημείο «Any Other Business» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών, η οποία σημειώνει ότι, μετά από έλλειψη βροχής για πολλούς μήνες, η περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι κοντά στο μηδέν.

Ως εκ τούτου, αναμένεται μια «δραστική υποτροπή της απόδοσης των καλλιεργειών» σε όλους σχεδόν τους τομείς της φυτικής παραγωγής, η οποία απειλεί επίσης την επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό ζωοτροφών, τόνισε η αντιπροσωπεία,

Η χώρα συμμετείχε στις εκκλήσεις της Ισπανίας για περισσότερη ευελιξία σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ φέτος, ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη περισσότερο περιθώριο ελιγμών στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, καθώς και υποστήριξη για την άρδευση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις