Αγρότες Ιεράπετρας: Ανέφικτη προς το παρόν η ρύθμιση για τους εργάτες γης
Αγρότες Ιεράπετρας: Ανέφικτη προς το παρόν η ρύθμιση για τους εργάτες γης

Την υλοποίηση της ρύθμισης για τη διαδικασία μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού δυναμικού για τον πρωτογενή τομέα οι αγρότες της Κρήτης, που προειδοποιούν ότι πλέον ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, εξαναγκάζονται σε πιο όψιμη καλλιέργεια των εκτάσεών τους.

Την ίδια ώρα επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της, καθώς, όπως σημειώνουν «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλιώς θα ενεργούσαν διαφορετικά».

Το σοβαρό θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών επισημαίνει εκ νέου ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους αγρότες – εργοδότες ότι οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού δεν δύνανται ακόμα να διεκπεραιωθούν στο σύνολο τους και στον επιθυμητό βαθμό.

Όπως εξηγούν, το μόνο που έχει αλλάξει αφορά στην έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας συμπληρωματικού αριθμού θέσεων εργασίας ανά Νομό και Περιφέρεια. Η σχετική ΚΥΑ, σημειώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Όμως, όπως τονίζουν, «σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και πρακτικά καταστούν ανέφικτη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων». Οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις, προσθέτουν, είναι δεδομένες και το σύνολο των καλλιεργειών θα μετατοπιστεί σε πολύ όψιμη παραγωγή και συγκομιδή, ενώ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνονται αποκλειστικά, σύμφωνα με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, οι χειρισμοί της κυβέρνηση.

Ωστόσο, καθόλου χρόνο δεν έχασαν, όπως φαίνεται, οι επιτήδειοι που προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες εισπράττοντας προκαταβολή υποσχόμενοι ότι θα ολοκληρώσουν την διαδικασία μετάκλησης ή νομιμοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό, όμως, στην παρούσα φάση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί, τονίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές και εφιστούν την προσοχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Πηγή:ertnews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις