Η ιστορική ξηρασία της Γαλλίας βλάπτει τη γεωργία
Η ιστορική ξηρασία της Γαλλίας βλάπτει τη γεωργία

Ιστορική ξηρασία στη Γαλλία πλήττει σοβαρά τα τροφοδοτικά και τη γεωργία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από ισχυρούς καύσωνες.

Οι δυτικές και νότιες περιοχές της Ευρώπης υποφέρουν από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες από τον Ιούνιο.

Η Γαλλία είχε μόλις 9,7 χιλιοστά βροχόπτωσης τον Ιούλιο, περίπου το 10% της ποσότητας που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα πέρυσι και το χαμηλότερο σύνολο Ιουλίου από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων.

Οι ξηρές συνθήκες έχουν αφήσει περισσότερους από 100 δήμους σε έλλειψη πόσιμου νερού. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί τη «χειρότερη καταγεγραμμένη ποτέ» ξηρασία της χώρας.

Στο Παρίσι, οι αρχές της πόλης σταμάτησαν να λειτουργούν σιντριβάνια που δεν ανακυκλώνουν νερό. Καλούν τους κατοίκους να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, όπως να κάνουν ντους αντί για μπάνια.

Ορισμένοι πυρηνικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν το νερό του ποταμού για την ψύξη των αντιδραστήρων τους έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους, καθώς το νερό αποστράγγισης αυξάνει τη θερμοκρασία του ποταμού.

Η ξηρασία έχει επίσης πλήξει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι 18,5% χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με το 2021, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας ενώ η έλλειψη ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη γάλακτος τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτών.

Εξάλλου η κυβέρνηση εκτιμά ότι η φετινή απόδοση σιταριού θα μειωθεί κατά πάνω από 7 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.

Οι συνθήκες ξηρασίας αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις