Ουκρανία: Πώς θα προστατεύονται τα πλοία που εξάγουν σιτηρά – Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Ρωσία
Ουκρανία: Πώς θα προστατεύονται τα πλοία που εξάγουν σιτηρά – Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Ρωσία

Να μην προβούν σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών ή άλλων μη στρατιωτικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων δεσμεύονται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Πρόκειται για μία από τις ρήτρες που περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Οι συντεταγμένες

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, η συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών της Ουκρανίας επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και στελέχη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, το ΚΚΣ θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πορεία των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι συντεταγμένες θα κοινοποιούνται στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον τουρκικό στρατό για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου.

Απόσταση ασφαλείας 10 ν.μ.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν θα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων ένα εμπορικό πλοίο που διέρχεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας», αναφέρεται στη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις