Πτώση στις τιμές καλαμποκιού και σιτηρών μετά το ράλι
Πτώση στις τιμές καλαμποκιού και σιτηρών μετά το ράλι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού και σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού σημείωσαν υψηλά άνω της μίας εβδομάδας στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ανησυχιών για τις θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες σε βασικές εξαγωγικές χώρες.

Η σόγια έχασε έδαφος αφού έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη την Τετάρτη.

«Οι προοπτικές των μετεωρολόγων για τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα έχουν αλλάξει ελάχιστα, πράγμα που σημαίνει υποβαθμίσεις των αποδόσεων σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο Tobin Gorey, διευθυντής γεωργικής στρατηγικής στην Commonwealth Bank of Australia.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο καλαμποκιού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Cv1 μειώθηκε κατά 0,4% στα 6,15-3/4 $ το μπουσέλ, στις 0049 GMT, και το σιτάρι Wv1 μειώθηκε 0,5% στα 7,95-1/2 $ το μπουσέλ.

Οι σπόροι σόγιας Sv1 υποχωρούν 0,3% στα 14,23-1/4 $ το μπουσέλ.

Τμήματα των Μεσοδυτικών των ΗΠΑ δέχθηκε βροχή τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ζέστη στις δυτικές περιοχές της ζώνης των αγροκτημάτων αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πίεση στις καλλιέργειες.

Στην Ευρώπη, η επίμονη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν με βαθιές απώλειες των καλλιεργειών καλαμποκιού. Η Ρουμανία ολοκλήρωσε τη συγκομιδή του σιταριού της για το έτος και η σοδειά είναι 15% έως 18% μικρότερη από το 2021, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Petre Daea.

Οι επενδυτές στις αγροτικές αγορές προσαρμόζουν τις θέσεις τους εν όψει της μηνιαίας έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει τις προοπτικές της για την παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε αναλυτές.

Οι εξαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Ουκρανίας αυξήθηκαν 22,7% τον Ιούλιο σε 2,66 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με τον Ιούνιο, λόγω των υψηλότερων αποστολών σιταριού και κριθαριού, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Γεωργίας.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν υποχωρήσει από την αρχή του πολέμου, επειδή τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας – μια βασική διαδρομή για τις αποστολές – έκλεισαν, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι εξαγωγές του Ιουλίου περιελάμβαναν 412.000 τόνους σιταριού, 183.000 τόνους κριθαριού, 1,1 εκατομμύριο τόνους καλαμποκιού, 362.100 τόνους ηλιόσπορου και τόνους άλλων προϊόντων, ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, το υπουργείο είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 52% από έτος σε έτος σε 2,2 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής τη σεζόν 2022/23.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού, σιταριού, σόγιας, σόγιας και σόγιαλευρο CBOT την Τετάρτη, δήλωσαν οι έμποροι.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις