Η Κίνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά για να δημιουργήσει βροχή για να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της
Η Κίνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά για να δημιουργήσει βροχή για να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της

 Η Κίνα λέει ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της από την ξηρασία που σημειώνει ρεκόρ χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες για να προκαλέσει βροχή, ενώ τα εργοστάσια στα νοτιοδυτικά περίμεναν την Κυριακή για να δουν εάν θα κλείσουν για άλλη μια εβδομάδα λόγω έλλειψης νερού παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το πιο ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει βροχοπτώσεις και θερμοκρασία πριν από 61 χρόνια έχει μαράνει τις καλλιέργειες και άφησε τις δεξαμενές στο μισό της κανονικής στάθμης του νερού. Εργοστάσια στην επαρχία Σιτσουάν έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα για να εξοικονομήσουν ενέργεια για τα σπίτια καθώς η ζήτηση για κλιματισμό αυξήθηκε, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου (113 βαθμούς Φαρενάιτ).

Οι επόμενες 10 ημέρες είναι μια «καλή περίοδος αντοχής στις ζημιές» για την καλλιέργεια ρυζιού της νότιας Κίνας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τανγκ Ρεντζιάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

Οι αρχές θα λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να «διασφαλίσουν τη φθινοπωρινή συγκομιδή σιτηρών», η οποία είναι το 75% του ετήσιου συνόλου της Κίνας, δήλωσε ο Τανγκ την Παρασκευή, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αρχές θα «προσπαθήσουν να αυξήσουν τη βροχή» σπέρνοντας σύννεφα με χημικά και ψεκάζοντας τις καλλιέργειες με έναν «παράγοντα συγκράτησης νερού» για να περιορίσουν την εξάτμιση, ανέφερε το υπουργείο της Τανγκ στον ιστότοπό του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού θα γίνει αυτό.

Η αναταραχή προσθέτει προκλήσεις για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο προσπαθεί να στηρίξει την πτώση της οικονομικής ανάπτυξης πριν από μια συνάντηση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν ο πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να προσπαθήσει να απονείμει στον εαυτό του μια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης.

Μια μικρότερη κινεζική συγκομιδή σιτηρών θα είχε δυνητικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Θα ενίσχυε τη ζήτηση για εισαγωγές, προσθέτοντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών .

Επίσης την Κυριακή, χιλιάδες εργοστάσια στην επαρχία Σιτσουάν που κατασκευάζουν ηλιακούς συλλέκτες, τσιπ επεξεργαστών και άλλα βιομηχανικά προϊόντα περίμεναν να απαντήσουν αν θα παραταθεί η εξαήμερη διακοπή λειτουργίας της περασμένης εβδομάδας.

Ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι ήταν από το Τμήμα Οικονομικής και Πληροφοριακής Βιομηχανίας του Σιτσουάν ανέφερε ότι το κλείσιμο θα παραταθεί μέχρι την Πέμπτη, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Τα τηλεφωνήματα προς την οικονομική υπηρεσία και την επαρχιακή κυβέρνηση δεν απαντήθηκαν. Μια γυναίκα που απάντησε στο τηλέφωνο στο υποκατάστημα του Σιτσουάν της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού State Grid Ltd. είπε ότι δεν είχε δει καμία ειδοποίηση σχετικά με την παράταση της διακοπής λειτουργίας. Δεν θα έλεγε το όνομά της.

Οι κυβερνήσεις του Σετσουάν και της γειτονικής επαρχίας Χουμπέι λένε ότι χιλιάδες εκτάρια (στρέμματα) καλλιεργειών είναι συνολική απώλεια και εκατομμύρια έχουν υποστεί ζημιές.

Η κυβέρνηση της Χουμπέι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας το Σάββατο και είπε ότι θα απελευθερώσει βοήθεια για καταστροφές. Η κυβέρνηση του Σετσουάν είπε ότι 819.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη πόσιμου νερού.

Το Σιτσουάν έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία, επειδή λαμβάνει το 80% της ισχύος του από υδροηλεκτρικά φράγματα. Η επαρχιακή κυβέρνηση λέει ότι οι δεξαμενές βρίσκονται στο ήμισυ της κανονικής στάθμης του νερού. Κάλεσε νωρίτερα τους κατασκευαστές «να αφήσουν την εξουσία στους ανθρώπους».

Τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα στο Σιτσουάν έλαβαν εντολή να σβήσουν τα φώτα και τον κλιματισμό. Το μετρό στο Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας, είπε ότι έσβησε χιλιάδες φώτα στους σταθμούς.

Εν τω μεταξύ, άλλες περιοχές έχουν υποστεί φονικές ξαφνικές πλημμύρες.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλημμύρες στη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκχάι και πέντε αγνοούνται, μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τις τοπικές αρχές.

Κατολισθήσεις λάσπης και υπερχείλιση ποταμών αργά την Πέμπτη έπληξαν έξι χωριά στην κομητεία Ντατόνγκ, σύμφωνα με προηγούμενες ειδήσεις. Περίπου 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις