Επανέναρξη των εξαγωγών ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος και πουλερικών προς τη Δημοκρατία της Κορέας
Επανέναρξη των εξαγωγών ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος και πουλερικών προς τη Δημοκρατία της Κορέας

Χάρη στην εντατική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Δημοκρατίας της Κορέας, από σήμερα οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξάγουν πιο εύκολα χοιρινό κρέας και πουλερικά στη Δημοκρατία της Κορέας. Το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κορέας (MAFRA) αποφάσισε να άρει έναν μακροχρόνιο εμπορικό φραγμό που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος και προϊόντων πουλερικών, καθώς η Δημοκρατία της Κορέας αναγνωρίζει πλέον τα αυστηρά μέτρα περιφερειοποίησης της ΕΕ για τον έλεγχο των εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποδεσμεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών κατά τα επόμενα έτη.

 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η διασφάλιση της υγείας των ζώων αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Στην ΕΕ εφαρμόσαμε αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Η επανέναρξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της ΕΕ αποτελεί επιτυχία και αναγνώριση των προσπαθειών αυτών και θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους παραγωγούς στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην καταπολέμηση των εν λόγω νόσων των ζώων και στη συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα και εγγυήσεις όσον αφορά την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων.»

 

Η σημερινή απόφαση ωφελεί 11 χώρες της ΕΕ στις οποίες έχει επιτραπεί να εξάγουν πουλερικά και προϊόντα πουλερικών στη Δημοκρατία της Κορέας, και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Λιθουανία· και 14 κράτη μέλη στα οποία επιτρέπεται να εξάγουν χοιρινό κρέας και σχετικά προϊόντα — Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η Επιτροπή χαιρετίζει αυτό το σημαντικό βήμα της Δημοκρατίας της Κορέας, που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της στο σύστημα ελέγχου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις