FAO: Η βελτιωμένη προοπτική του σιταριού βοηθά στον έλεγχο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων
FAO: Η βελτιωμένη προοπτική του σιταριού βοηθά στον έλεγχο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων

Υποβοηθούμενο από τη συνολική πτώση των τιμών των δημητριακών κατά 1,4%, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των παγκόσμιων τιμών του σιταριού, το βαρόμετρο για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO που κυκλοφόρησε στις 2 Σεπτεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 138,0 μονάδες τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 1,9% από τον Ιούλιο, αν και εξακολουθεί να είναι 7,9% πάνω από την αξία του από έτος σε έτος. Ο δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 1,4% από τον Ιούλιο, πτώση που οφείλεται στη μείωση κατά 5,1% στις διεθνείς τιμές σιταριού που αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και την επανέναρξη των εξαγωγών από το Black Θαλάσσια λιμάνια στην Ουκρανία. Η Ρωσία είχε αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και την υπογραφή της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις 22 Ιουλίου επέτρεψε στα γεωργικά προϊόντα να ξεκινήσουν ξανά τη ναυτιλία.

Οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν σταθερές κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι τιμές για τους χονδρούς κόκκους αυξήθηκαν οριακά, κατά 0,2%, καθώς οι σταθερότερες παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού (καλαμποκιού) λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίστηκαν από το χαμηλότερο κριθάρι και τιμές σόργου.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 3,3% από τον Ιούλιο, φθάνοντας σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2021. Οι παγκόσμιες τιμές σογιέλαιου αυξήθηκαν μέτρια λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το κέρδος ήταν μεγαλύτερο από αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο, που αντανακλούν την αυξημένη διαθεσιμότητα φοινικέλαιου από την Ινδονησία, λόγω των χαμηλότερων εξαγωγικών φόρων και τη σταδιακή επανέναρξη των αποστολών ηλιελαίου από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 2% τον Αύγουστο, ενώ παρέμεινε 23,5% υψηλότερος σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε 1,5% από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε 8,2% υψηλότερος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης μειώθηκε κατά 2,1% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021, προκλήθηκε κυρίως από τα υψηλά ανώτατα όρια εξαγωγών στην Ινδία και τις χαμηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία.

Ο FAO εξέδωσε επίσης την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών για το 2022, με την παραγωγή να αναμένεται να μειωθεί κατά 38,9 εκατομμύρια τόνους, ή 1,4%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη νέα Εντολή προσφοράς και ζήτησης δημητριακών. Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης προς τα κάτω αφορά τους χονδρόκοκκους, με τις αποδόσεις του αραβοσίτου στην ΕΕ να αναμένεται να μειωθούν κατά 16% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας λόγω των εξαιρετικών θερμών και ξηρών καιρικών συνθηκών.

Αντίθετα, ο FAO αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού από την τελευταία έκθεσή του τον Ιούλιο σε 777 εκατομμύρια τόνους, μια αμελητέα πτώση από το 2021, χάρη στις αναμενόμενες συγκομιδές ρεκόρ στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις θετικές καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική. Η Αυστραλία αναμένει επίσης την τρίτη συνεχόμενη συγκομιδή της. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,1% από το υψηλό όλων των εποχών που έφτασε το 2021.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών για το 2022-23 είναι πλέον συνδεδεμένη σε 2,79 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο κλείσιμο της σεζόν του 2023 αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2,1% σε 845 εκατομμύρια τόνους.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση αναμένεται να μειωθεί ελαφρά από 30,9% το 2021-22 σε 29,5%, ένα επίπεδο που σύμφωνα με τον FAO εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό ιστορικά.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,9% το 2022-23 (Ιούλιος/Ιούνιος) σε 469,6 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις