Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει να εξάγονται σιτηρά και από τη Ρωσία
Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει να εξάγονται σιτηρά και από τη Ρωσία

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί την εξαγωγή σιτηρών και από τη Ρωσία και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δίκιο όταν είπε χθες, Τετάρτη, ότι τα σιτηρά, που εξάγονται από την Ουκρανία με βάση τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πηγαίνουν σε πλούσιες και όχι σε φτωχές χώρες.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κροάτη ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε ότι ο Πούτιν αισθάνεται άβολα να πηγαίνουν τα σιτηρά σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Μάλιστα ο ρώσος πρόεδρος συζήτησε την επιβολή ορίων στις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Η συμφωνία του Ιουλίου είχε στόχο να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος πλοίων προς και από τα ουκρανικά λιμάνια επιτρέποντάς τους την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.Η συμφωνία εξάλλου διευκολύνει και τις ρωσικές εξαγωγές.

"Το γεγονός ότι τα φορτία με τα σιτηρά πηγαίνουν στις χώρες που εφαρμόζουν αυτές τις κυρώσεις (εις βάρος της Μόσχας) ενοχλεί τον κ. Πούτιν. Επιθυμούμε ακόμη τα φορτία με σιτηρά να ξεκινούν από την Ρωσία", σημείωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης.

"Τα σιτηρά που εξάγονται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας δυστυχώς πηγαίνουν σε πλούσιες και όχι σε φτωχές χώρες", σχολίασε ο τούρκος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με τις ρωσικές αιτιάσεις ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων παρά την συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ισμήνη Πάλλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού, δήλωσε ότι μια μείωση στις παγκόσμιες τιμές σιτηρών τον Αύγουστο, σημειώθηκε εν μέρει εξαιτίας των εξαγωγών που ξεκίνησαν από την Ουκρανία και η διασφάλιση των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί αυτή η τάση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις