ΣΕΚ: Η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή αλλά πραγματικότητα

Την άμεση και ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας- πτηνοτροφίας ζητά με ανοικτή επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής κτηνοτροφίας υποστηρίζοντας τα ακόλουθα :

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ακούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ότι με το ποσό των 89 εκ. € θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Κατ΄ αρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο- ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτροφών – πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Ζητάμε την αύξηση του ποσού των 89 εκ. € σε 150 εκ. € και τη διαβούλευση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ- ΠΕΚ- Συντονιστικό Α.Μ.Θ.), όπως εξάλλου είχατε δεσμευτεί μαζί τους, για να ακούσετε και τις θέσεις μας, όσον αφορά τα κριτήρια και το χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις – ημερίδες που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών – Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 € για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 € χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας.

Ζητάμε τη στήριξή σας γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα ελάχιστα, που αναφέρονται πιο πάνω, η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή αλλά πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις