ΘΕΣΤΟ: Δημιούργησε Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος
ΘΕΣΤΟ: Δημιούργησε Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος

Σ’ έναν δυνατό και ανταγωνιστικό «παίκτη» στην αγροτική οικονομία και αγορά, που θα υπερασπίζεται το συμφέρον των μελών-παραγωγών του και το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που απαιτεί πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα, επιδιώκει να εξελιχθεί ο ΘΕΣΤΟ, καθώς μετά τις Ομάδες Παραγωγών Ντομάτας και Οσπρίων, δημιούργησε προ ημερών και μία τρίτη, αυτήν του Βαμβακιού.

Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Σουλιώτης και τα μέλη της διοίκησης παρουσίασαν τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της Ομάδας, βάζοντας ήδη τον θεμέλιο λίθο, καθώς συγκροτήθηκε η πενταμελής Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με εκκοκκιστές, ανοίγοντας ταυτόχρονα και τον πρώτο κύκλο εγγράφων των μελών.

Η Διαχειριστική Επιτροπή Βάμβακος αποτελείται από τους: Πρόεδρος Γκομοσίδης Απόστολος, αντιπρόεδρος Μπακαλόπουλος Φώτης, γραμματέας Μπασδάνης Μιλτιάδης, ταμίας Αλεξίου Αναστάσιος, μέλος Σουλιώτης Χαράλαμπος.

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Να πάρουμε το μέλλον της παραγωγής στα χέρια μας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «η νέα Ομάδα στους κόλπους του Συνεταιρισμού δημιουργήθηκε, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη του πρόσφατου νόμου που εξασφαλίζει μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν σε αυτά το 75% της παραγωγής τους. Σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή, με την αγροτική οικονομία να πιέζεται από πολλούς παράγοντες, η συνεργασία των παραγωγών μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών είναι μονόδρομος. Πρέπει να πάρουμε το μέλλον της παραγωγής στα χέρια μας κι από κοινού να διαχειριστούμε την καλλιέργεια, να την προβάλλουμε, να την προωθήσουμε και να απολαύσουμε τους κόπους μας, μέσα από τη διαδικασία της εμπορίας. Στους κόλπους του ΘΕΣΤΟ όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι βασική προτεραιότητά μας είναι η προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών στους αγρότες και καλύτερων τιμών στα προϊόντα. Η πιστοποίηση, η συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα, η συμβολαιακή και ευφυής γεωργία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Πρόθεσή μας να μεγαλώσουμε το δίχτυ προστασίας των παραγωγών μας.

Τα επόμενα βήματα

Είναι σίγουρο ότι συνεχώς η Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος θα διευρύνεται. Όπως αναφέρει ο κ. Σουλιώτης, «δεν θα λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες ομάδες και συνεργατικά σχήματα, καθώς όλους μας διακατέχει η ίδια αγωνία για το μέλλον της Γεωργίας. Προφανώς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκεντρώνοντας σημαντικές ποσότητες βαμβακιού (σίγουρα πάνω από 20; στρέμματα σε α’ φάση), με έμφαση περιοχές των Φαρσάλων και του Κιλελέρ, και να απευθυνθούμε, μέσω διαγωνισμών στους μεγαλύτερους εμπόρους του κλάδου, αλλά δεν βιαζόμαστε. Έτσι κι αλλιώς η φετινή εκκοκκιστική περίοδος έχει ξεκινήσει».

Η δύναμη του συνεταιρισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλικός Συνεταιρισμός Ντοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) που έχει σήμερα βασικό πεδίο δραστηριότητάς του τη βιομηχανική ντομάτα, συστάθηκε το 2012, αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη και αποτελεί σήμερα με διαφορά τη μεγαλύτερη οργάνωση στον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας στην Ελλάδα. Η Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων συστάθηκε το 2018 και έχει ως στόχο την ποιοτική παραγωγή οσπρίων στον θεσσαλικό κάμπο. Διαχειρίζεται ρεβίθι, φασόλι, φακές και λαθούρι. Το κουαρτέτο των δυναμικών παρεμβάσεων ο ΘΕΣΤΟ αναμένεται να το κάνει το επόμενο διάστημα και με τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών σε δημητριακά (κυρίως σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι).

Πηγή: eleftheria.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις