Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο –Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραβρέθηκε την Παρασκευή 23.9.2022 στην έναρξη του   1ου Διεθνούς Συνεδρίου –Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο (EliaLesvosConfest)  , που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος»,  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως συνδιοργανωτή.Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος,  Προγραμματισμού και Βιομηχανίας Παναγιώτης Χριστόφας και στελέχη της Περιφέρειας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 Επιστήμονες και Ειδικοί της Ελιάς από διάφορες χώρες του κόσμου και στη διάρκεια του τριημέρου των παρουσιάσεων και αναδείχθηκαν η θρεπτική αξία του ελαιόλαδου και  θέματα σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία παραγωγής του, το περιβάλλον και την καινοτομία στην καλλιέργεια της ελιάς, τον πολιτισμό, την υγεία , τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσορίζοντας τους Προσκεκλημένους και Συνέδρους,  τόνισε μεταξύ άλλων:                                   

 «Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στο νησί των 11,5 εκατομμυρίων ελαιόδεντρων . Στο νησί της μονοκαλλιέργειας της ελιάς. Χαιρόμαστε που είστε εδώ. [..]Καλωσορίσατε στο νησί της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί αυτό το νησί επαίρεται ότι έχει πρωτογενή παραγωγή. Μία χώρα δεν ζει μόνο με τον τουρισμό. Έχουμε γεωργία, έχουμε κτηνοτροφία. Πρώτο εισόδημα σε ύψος η κτηνοτροφία , δεύτερο η γεωργία, μεγάλο μέρος της οποίας είναι η ελαιοκαλλιέργεια. Καλωσορίσατε στο νησί που η ζωή του είναι συνυφασμένη με την ελιά. Όλοι εδώ μεγάλωσαν με την ελιά. Έχουν μία συναισθηματική φόρτιση με την ελιά. Άσχετα αν οι τιμές δεν είναι εκεί που είναι. Όμως οι πλείστοι των Λεσβίων μεγάλωσαν και σπούδασαν παιδιά με την ελαιοκαλλιέργεια.» Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης έθεσε ένα προβληματισμό , καλώντας αν μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου:  «Ως Ακαδημαϊκός θα θέσω ένα ερώτημα και θα περιμένω στο τέλος του Συνεδρίου , αν μπορεί να απαντηθεί. Γνωρίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα όλοι μιλούν για  smartcity.  Εμείς στη Περιφέρεια εργαζόμαστε για να τη συγκρότηση του νέου ΕΣΠΑ , το οποίο θα μας φέρει 394 εκατομμύρια. Δουλεύουμε πάνω σε ένα Πρόγραμμα το smartstani, προσπαθώντας να φέρουμε  την τεχνολογία στο κύτταρο της Κτηνοτροφίας. Το ερώτημά μου είναι αν μπορούμε να φέρουμε την τεχνολογία και στον ελαιώνα ,   με ένα  smartelaiona, για να συγκρατήσουμε τους νέους και να γίνει η ελαιοκαλλιέργεια πιο άνετη. Σας ευχαριστώ πολύ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις