Κρήτη: Αποζημιώσεις για τη βρεγμένη σταφίδα - Ολική καταστροφή για τους παραγωγούς
Η αλυσίδα της ακρίβειας περνά από τα λιπάσματα - Ζητείται παρέμβαση

Την ώρα που ο ΕΛΓΑ μοιράζει προκαταβολές σε πληγέντες αγρότες άλλων περιοχών της χώρας, στην Κρήτη οι αμπελουργοί που φέτος δεν μπόρεσαν να παράγουν παρά ελάχιστα σταφύλια, και αυτά υποβαθμισμένα, καταγγέλλουν ξεχασμένοι και δηλώνουν απογοητευμένοι, με τους σταφιδοπαραγωγούς μετά τις τελευταίες βροχές να έχουν προστεθεί στη λίστα των καταστραμμένων αμπελουργών και να ζητούν αποζημιώσεις μέσα από σύντομες διαδικασίες. Υπάρχει μάλιστα και το υπόμνημα προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και συνεταιρισμών αμπελουργικών περιοχών.

Το συγκεκριμένο υπόμνημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και Χανίων Παύλου Πολάκη.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, η ποσότητα της σταφίδας που καταστράφηκε από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις ανέρχεται περίπου στους 200 τόνους και αφορά 90 παραγωγούς.

Μια γενναία αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών θα δώσει σημαντική βοήθεια και ανάσα στους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους και τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το υπόμνημα και να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί.

«Ποτέ άλλοτε τέτοια καταστροφή»

Ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και αμπελουργός από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης τόνισε κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι προσωπικά δε θυμάται ποτέ άλλοτε τόσο καταστροφική χρονιά για την αμπελουργία της Κρήτης!

«Η φετινή χρονιά αποτέλεσε μια πολύ θλιβερή κατάσταση για μας τους αμπελουργούς, γιατί ξεκίνησαν οι βροχές από τις αρχές, από την πρώτη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στη συγκομιδή. Είχαμε μεγάλες βροχοπτώσεις. Τα σταφύλια είχαν προχωρήσει σε ένα στάδιο που δεν μπορούσαν να συντηρηθούν άλλο. Οπότε ο παραγωγός έμεινε να κοιτάζει τα ώριμα σταφύλια να σαπίζουν», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Μάλιστα, στα επιτραπέζια σταφύλια - σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις - «οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να κόψουν ούτε το 5% της φετινής παραγωγής. Το 95% έμεινε πάνω στις κουρμούλες και καταστράφηκε»!

Τα σταφύλια

Σε ό,τι αφορά τα οινοστάφυλα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει: «Επειδή “πήγαν” λίγο πιο “πίσω” συντηρήθηκαν, αλλά και αυτά έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές. Συγκομίστηκε ένα 40% από τη συνολική παραγωγή και όχι σε καλή κατάσταση»...

Και όσο για τη λύση της τσικουδιάς, ούτε και σε αυτόν τον δρόμο μπορούν να προχωρήσουν φέτος οι κατεστραμμένοι αμπελουργοί της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, που ήταν και για αρκετά χρόνια πρόεδρος των αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου, τώρα που ανοίγουν τα καζάνια υπάρχει μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία.

«Φέτος άλλαξαν πάρα πολλά. Δεν πρόλαβε ο κόσμος να βάλει και πολλά σταφύλια για τσικουδιά γιατί σάπισαν. Δεν μπορούσε να βγάλει ένα εισόδημα από σταφύλια που δε θα ήταν σε καλή ποιότητα. Οπότε οι παραγωγοί απέφυγαν να κάνουν τσικουδιά πέρα από ελάχιστες ποσότητες, που είναι γύρω στο 35% της συνολικής τους παραγωγής στα σταφύλια, τόσο για τον λόγο της κακής ποιότητας, όσο και για τον λόγο της γραφειοκρατίας και της φορολογίας»...

Συγκεκριμένα, ο δεύτερος βασικότερος λόγος - σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη - είναι ότι «άλλαξαν πάρα πολλά στη γραφειοκρατική διαδικασία για την τσικουδιά και ο κόσμος είναι τώρα σε ένα “πέλαγος”, γιατί δεν υπήρξε και η ενημέρωσή του από τους συνδικαλιστές του χώρου. Του ζητάνε τριπλάσια ποσά για να αποστάξει. Του ζητάνε χίλιες δυο διαδικασίες, έναν φάκελο ολόκληρο για να βγάλει μια άδεια. Εκτός από τον φόρο, που τον πληρώνει τρεις φορές πάνω σε σχέση με πριν, έχει και μια μεγάλη διαδικασία για να βγάλει την άδεια και να αποστάξει. Κι έτσι ο κόσμος έχει αποφύγει φέτος να βάλει τα σταφύλια που βάζει άλλα χρόνια. Η μείωση της παραγωγής της τσικουδιάς φέτος σε σχέση με πέρυσι θα είναι σίγουρα στο 50%», όπως εκτιμά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Πρέπει να αποζημιωθούμε»

Καταστροφή στους απλωτούς

Για τη σταφίδα, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής λέει πως «ο κόσμος δεν πρόλαβε να βάλει μεγάλες ποσότητες για σταφιδοποίηση, αλλά όσες έβαλε καταστράφηκαν από τη βροχή. Η απλωμένη σταφίδα βράχηκε και μετά δε συνέχισε κανείς άλλος να απλώνει για σταφίδα. Πρέπει λοιπόν να αποζημιωθούν οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί. Υπήρχε αρχικά όρεξη για σταφιδοποίηση, αλλά πολύ γρήγορα απογοητεύτηκαν»...

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκιαδάκης επαναφέρει το αίτημα προς τον ΕΛΓΑ. «Με τη δήλωση της ζημιάς να λαμβάνουν οι πληγέντες παραγωγοί μια προκαταβολή της τάξεως του 50% σε σχέση με την αποζημίωση που του υπολόγισε ο εκτιμητής. Διότι οι σταφιδοπαραγωγοί ειδικά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, αλλά και γενικότερα οι αμπελουργοί που είχαν φέτος το διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Δε θυμάμαι άλλη χρονιά που να μην παίρνεις ούτε ένα ευρώ από μια κουρμούλα που θα “κόψεις”... Τέτοια ολική καταστροφή δεν είχε ξαναγίνει. Είχαν ξαναγίνει ζημιές, αλλά κατά τόπους. Εδώ ήταν ολική η καταστροφή».

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις