Σιτηρά: Σε παράταση της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές στοχεύει ο ΟΗΕ
Σιτηρά: Σε παράταση της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές στοχεύει ο ΟΗΕ

Τη διεύρυνση και παράταση για ένα χρόνο της διεθνούς συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναφορικά με την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών προς τη Δύση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προσπαθεί να πετύχει ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το σκοπό αυτό κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών θα ταξιδέψει, τις επόμενες ημέρες, στη Ρωσία.

Η συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Ιουλίου, εκπνέει στα τέλη Νοεμβρίου και υπάρχει βάσιμη ανησυχία πως η Μόσχα θα θελήσει να μην την ανανεώσει προκειμένου να αυξήσει και πάλι τις πιέσεις προς τη Δύση και να αναζωπυρώσει την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης.  

Την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο ΟΗΕ, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στόχος είναι η συμφωνία να ανανεωθεί και δη, να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο.

Κλιμάκιο ανώτατων στελεχών του διεθνούς οργανισμού, από τα τμήματα διεθνούς βοήθειας και εμπορίου, πρόκειται να μεταβούν στη Μόσχα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν το θέμα με Ρώσους αξιωματούχους.

Πάντως, η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι έχει διαπιστώσει προβλήματα στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών. Αντιστοίχως η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Μόσχα δημιουργεί προβλήματα, όπως και ότι εξάγει ουκρανικά σιτηρά ως ρώσικα. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις