ΗΠΑ: Η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες ντομάτας και εκτινάσσει τις τιμές
ΗΠΑ: Η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες ντομάτας και εκτινάσσει τις τιμές

Η μεγάλη έλλειψη βροχής και χιονιού στην κεντρική Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και η περιορισμένη παροχή νερού από τον ποταμό Κολοράντο στο νοτιότερο τμήμα της πολιτείας έχουν οδηγήσει σε ξηρασία με αποτέλεσμα να μαραίνονται οι καλοκαιρινές καλλιέργειες, όπως οι ντομάτες και τα κρεμμύδια, ενώ απειλούνται και τα φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται τον χειμώνα.

Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα είδη παντοπωλείου, πιέζοντας και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η μεγάλη έλλειψη βροχής και χιονιού στην κεντρική Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και η περιορισμένη παροχή νερού από τον ποταμό Κολοράντο στο νοτιότερο τμήμα της πολιτείας έχουν οδηγήσει σε ξηρασία και μεγάλες απώλειες των καλοκαιρινών καλλιεργειών, όπως οι ντομάτες και τα κρεμμύδια, ενώ απειλούνται και τα φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται τον χειμώνα.

Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα είδη παντοπωλείου, πιέζοντας και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

«Απλώς δεν υπάρχει αρκετό νερό για να καλλιεργήσουμε ό,τι καλλιεργούμε κανονικά», δήλωσε στο Reuters ο Ντον Κάμερον, Πρόεδρος του Συμβουλίου Τροφίμων και Γεωργίας της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Ο πιο ξηρός χειμώνας που έχει ποτέ καταγραφεί

Η πιο πρόσφατη ξηρασία στην Καλιφόρνια ξεκίνησε το 2020, και επιδεινώθηκε όταν η Κεντρικής Κοιλάδας της Καλιφόρνια αντιμετώπισε τον πιο ξηρό Ιανουάριο και Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η έκταση της χιονοκάλυψης, που παρέχει επιφανειακά νερά σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Κοιλάδας, έφτασε μόλις το 38% του ιστορικού του μέσου όρου μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Sierra Nevada Conservancy.

Η Καλιφόρνια παράγει περίπου το 30% της παγκόσμιας μεταποίησης τομάτας, αλλά τον Αύγουστο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε την πρόβλεψή του για το 2022 σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά 10% από την εκτίμησή του για 12,2 εκατομμύρια τόνους νωρίτερα μέσα στο έτος.
Υψηλότερες τιμές

Λόγω της έλλειψης, οι αγρότες φέτος διαπραγματεύτηκαν υψηλότερες τιμές για τις ντομάτες, καθώς και για τα κρεμμύδια και το σκόρδο που χρησιμοποιούνται για μπαχαρικά σε συσκευασμένα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη παντοπωλείων, όπως είπε ο Κάμερον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν ήδη διαπραγματευτεί για το 2023, με επιπλέον αύξηση 25% στην τιμή».

Παρόμοια τάση υπάρχει και στις τιμές της ντομάτας, της τάξης του 50% ειδικά για τις κονσερβοποιίες και τους μεταποιητές συγκρίνοντας τις τιμές μεταξύ 2021 και 2023.

Η εταιρεία παραγωγής σάλτσας ζυμαρικών με βάση το κέτσαπ και την ντομάτα Kraft Heinz ανακοίνωσε ότι προμηθεύεται ντομάτες από άλλες περιοχές για να καλύψει το έλλειμμα της Καλιφόρνια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις