Γαλλία: Αυξημένες κατά 15% οι εξαγωγές μαλακού σιταριού σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Αύξηση 15% στις εξαγωγές γαλλικού μαλακού σιταριού σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, προβλέπει για φέτος η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία FranceAgriMer, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα θε εξαρτηθεί από το αν θα επεκταθεί η λειτουργία του ουκρανικού «διαδρόμου σιτηρών», η οποία εκπνέει τέλη Νοεμβρίου.

Οι αποστολές μαλακού σιταριού εκτός των 27 Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ανέρχονται σε 10,1 εκατ. τόνους, από 10,0 εκατ. τον Ιούλιο, σύμφωνα με την FranceAgriMer.

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψε μικρή πτώση στην παραγωγή σιταριού φέτος λόγω της ξηρασίας, ωστόσο επωφελήθηκε από την έντονη ζήτηση το καλοκαίρι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές/αποστολές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία, μειωμένες κατά 12% προβλέπονται να είναι οι εξαγωγές γαλλικού μαλακού σίτου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη χρονιά, οι οποίες θα φτάσουν τους 7,07 εκατ. τόνους έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,13 εκατ. τόνους.

Μείωση θα παρουσιάσουν και τα γαλλικά αποθέματα σιταριού μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2023, τα οποία θα φτάσουν τα 2,13 εκατ. τόνους από τους 2,36 εκατομμύρια που προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της εκτίμησης για μειωμένη συγκομιδή που εξέδωσε την Τρίτη το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι για την επόμενη χρονιά η FranceAgriMer προβλέπει πως τα γαλλικά αποθέματα θα φτάσουν τα 2,01 εκατ. τόνους έναντι των 2,23 εκατ. τόνους της προηγούμενης σεζόν.

Για την τρέχουσα χρονιά η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς ο εξαιρετικά ζεστός και ξηρός καλοκαιρινός καιρός κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Τέλος, για το κριθάρι, τα προβλεπόμενα αποθέματα για το τέλος του 2022/2023 αυξήθηκαν σε 1,77 εκατ. τόνους έναντι 1,66 εκατ. τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της αυξημένης εκτίμησης της προσφοράς συγκομιδής και της περαιτέρω περικοπής των προβλεπόμενων αποστολών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις