Η Ρωσία πάγωσε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια
Η Ρωσία πάγωσε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Το φάσμα επισιτιστικής κρίσης επανέρχεται μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας με πρόσχημα ουκρανική επίθεση με drone κατά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

 Η Ρωσία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιτέθηκαν σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

"Λαμβάνοντας υπόψη... την τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών εμπειρογνωμόνων εναντίον των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του "διαδρόμου σιτηρών", η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί πως ο ΟΗΕ βρίσκεται βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές. "Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Με έκδηλη ανησυχία για τις εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί αμφότερες τις πλευρές να ανανεώσουν τη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής πάνω από εννέα τόνοι σιτηρών και αγροτικών προϊόντων.

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία μπόρεσε να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες είχαν σταματήσει όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονα στις 24 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας είχε αρχικά συμφωνηθεί για 120 ημέρες.

Η Ρωσία έτοιμη να εξάγει έως και 500.000 τόνους σιτηρών

Λίγο πριν την αναστολή της συμφωνία η Ρωσία είχε δηλώσει πως είναι έτοιμη να προμηθεύσει έως και 500.000 τόνους σιτηρών σε φτωχές χώρες τους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας, όπως ανέφερε το Σάββατο ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ.

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι μόνο το 3% των τροφίμων που εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την απελευθέρωση των σιτηρών από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια πήγε στις φτωχότερες χώρες, με τις δυτικές χώρες να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου, έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία αρκετά εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, προϊόντων ηλίανθου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις