Σιτηρά: Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν
Σιτηρά: Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

 Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τους όρους της ανανεωμένης συμμετοχής της Ρωσίας στην πρωτοβουλία.

«Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες αυτού του περιστατικού, και αφού ληφθούν πραγματικές εγγυήσεις από το Κίεβο για την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, ιδίως όσον αφορά τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς. Μόνο μετά από αυτό θα ήταν δυνατόν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι εργασίες στο πλαίσιο αυτής της "πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα"», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου σε ανακοίνωσή της.

Ο Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή του Τούρκου ομολόγου του στο γεγονός ότι το δεύτερο μέρος της συμφωνίας-πακέτου για την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές δεν είχε εφαρμοστεί. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον ομόλογό του ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών αυτών των συμφωνιών για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, το έργο της διασφάλισης της παράδοσης τροφίμων κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύσει δωρεάν σημαντικές ποσότητες σιτηρών και λιπασμάτων στην Αφρική», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις