Αναταράξεις στις διεθνείς τιμές δημητριακών από την ακύρωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Πιέσεις δέχονται οι αγορές δημητριακών μετά την αναστολή της συμφωνίας από τη Μόσχα, που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ, για τη διευκόλυνση της διέλευσης σιτηρών μέσω η Μαύρη Θάλασσας.

Αυξημένες είναι οι τιμές στην Ισπανία, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ από την έναρξη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας είχε εισάγει περί τους 1,8 εκατομμύρια τόνους δημητριακών και άλλων πρώτων υλών, όπως ηλίανθος ή ελαιοκράμβη.

Η Ισπανία αγοράζει το 27% των εισαγωγών καλαμποκιού της από την και το 62% των αγορών ηλίανθου.

Αύξηση 12% κατέγραψαν οι τιμές των σιτηρών στις συναλλαγές που γίνονται στον πανευρωπαϊκό όμιλο χρηματιστηρίων "Εuronext", σε σύγκριση με τα συμβόλαια της προηγούμενης ημέρας.

Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, οι τιμές έχουν αυξηθεί 12,5% μεταξύ 349,5 ευρώ/τόνο, σύμφωνα με το "Euronext".

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, σημειώθηκε αύξηση 47% στο σιτάρι, 15,25% στο καλαμπόκι και 8% στη σόγια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τη συμφωνία για την παραγωγή σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ισπανία ήταν ο πρώτος αποδέκτης μέχρι σήμερα. Ακολουθούν η Τουρκία (1,3 εκατ. τόνοι). Κίνα (906.000 κιλά) Ιταλία (860.000 κιλά), Ολλανδία (620.000 κιλά) και Αίγυπτος (428.000 τόνοι).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις