Το χάος μετά το Brexit μπορεί να σημαίνει ότι οι αγρότες χάνουν τις φιλικές προς τη φύση πληρωμές
Το χάος μετά το Brexit μπορεί να σημαίνει ότι οι αγρότες χάνουν τις φιλικές προς τη φύση πληρωμές

Οι αγρότες μπορεί να χάσουν χιλιάδες λίρες αφού το κυβερνητικό χάος σχετικά με τα φιλικά προς τη φύση προγράμματα γεωργίας μετά το Brexit τους έκανε να μην υποβάλουν αίτηση.

Αυτά τα προγράμματα αναπτύχθηκαν για να αντικαταστήσουν το παλιό σύστημα επιδοτήσεων της ΕΕ για τους αγρότες, το οποίο πλήρωνε ανάλογα με το πόση γη διαχειρίζονταν. Το νέο αγγλικό σύστημα θα πλήρωνε αντί για δημόσια αγαθά όπως η βελτίωση του περιβάλλοντος και ο εμπλουτισμός της βιοποικιλότητας.

Όμως, η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των σχεδίων – που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Μάικλ Γκόουβ όταν ήταν γραμματέας περιβάλλοντος το 2018, αλλά καθυστέρησε πολλές φορές από τότε – έχει τροφοδοτήσει το άγχος ότι μπορεί να αραιωθούν ή να πέσουν εντελώς.

Τον Σεπτέμβριο, όταν η Liz Truss έγινε πρωθυπουργός, ο Observer αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τώρα την αποδυνάμωση ή την κατάργηση των προγραμμάτων. Η νέα γραμματέας περιβάλλοντος, Thérèse Coffey, από τότε καθησύχασε τις αγροτικές ομάδες ότι τα προγράμματα θα παραμείνουν σχεδόν εντελώς αλώβητα, με πλήρη ενημέρωση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πιλοτικά προγράμματα, γνωστά ως Sustainable Farming Incentive (SFI), είναι πλέον σε ισχύ και θα χρησιμεύσουν ως δοκιμαστές για το πώς θα λειτουργήσει ιδανικά το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης γης (Elms) προτού τεθεί πλήρως σε εφαρμογή. Τα προγράμματα πληρώνουν τους αγρότες για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και το Countryside Stewardship (CS), το οποίο καλύπτει πράγματα όπως τα δέντρα, την ποιότητα του αέρα και την ποιότητα του νερού.

Ωστόσο, νέα στοιχεία, που δόθηκαν ως απάντηση σε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση, δείχνουν ότι λιγότερες από 2.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην SFI από μια αγροτική κοινότητα περίπου 83.000 επιχειρήσεων, ποσοστό που οι Εργατικοί αποκαλούν «κρίμα χαμηλό».

Οι πληρωμές έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας και της επιχειρηματικής σταθερότητας στις αγροτικές και αγροτικές κοινότητες. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως το αυξημένο κόστος καυσίμων, ζωοτροφών και λιπασμάτων.

Το Εργατικό Κόμμα ζητά από την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αμέσως τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την SFI και λέει στην εξουσία ότι θα θέσει βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα ευημερίας στο νόμο για την προστασία των Βρετανών αγροτών στις εμπορικές συμφωνίες.

Ο βουλευτής του Κέιμπριτζ Ντάνιελ Ζάιχνερ, ο σκιώδης υπουργός γεωργίας, δήλωσε: «Το πρόσφατο χάος και η σύγχυση γύρω από τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης γης έχει τρομάξει τόσο τους αγρότες όσο και τους περιβαλλοντολόγους και δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει τους Βρετανούς αγρότες. Δεν είναι περίεργο που η υιοθέτηση του κινήτρου για τη βιώσιμη γεωργία ήταν αξιολύπητα, όταν οι αγρότες δεν έχουν καμία εγγύηση ότι οι πόλοι στόχοι δεν θα μετακινηθούν ξανά και η υποστήριξη υπονομεύεται. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καθησυχάσει τους αγρότες μας ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν υπέροχα βρετανικά τρόφιμα για τη χώρα».

Ο Martin Lines, πρόεδρος του Nature Friendly Farming Network, συμφώνησε ότι η κυβερνητική κριτική για το θέμα είχε αποθαρρύνει τους αγρότες από το να εγγραφούν. Είπε στον Guardian: «Η σύγχυση γύρω από την πολιτική του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η γλώσσα μιας παύσης ή μιας αλλαγής στο τι θα είναι ο Elms έχει σταματήσει τους αγρότες να θέλουν να ασχοληθούν.

«Όσοι αγρότες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν πρέπει πραγματικά να συνδεθούν στον ιστότοπο και να δουν πόσο εύκολο είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήματα για ενέργειες που θα μπορούσαν ήδη να κάνουν ή θα έπρεπε ήδη να κάνουν, για να κάνουν την επιχείρησή τους πιο κερδοφόρα και να δημιουργήσουν έδαφος αυτό είναι αρκετό για την επισιτιστική ασφάλεια στο μέλλον».

Η Lines εκμεταλλεύεται χειμερινά δημητριακά στο νότιο Cambridgeshire και είχε αναβάλει την εγγραφή μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά διαπίστωσε ότι όσοι έχουν επαρκή γη μπορούν να πάρουν πολλές χιλιάδες λίρες για να υποβάλουν αίτηση.

«Έκανα το δικό μου το Σαββατοκύριακο, το είχα αναβάλει και δεν πίστευα ότι θα ήταν πολλά χρήματα, αλλά όταν περάσεις από το σύστημα και το αθροίσεις, παίρνεις πολλά χρήματα», είπε. .

Ένας εκπρόσωπος της Defra δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τους Βρετανούς αγρότες και, στην πραγματικότητα, είχαμε πολύ θετική υιοθέτηση του κινήτρου για τη βιώσιμη γεωργία με περισσότερες από 4.000 αιτήσεις που ξεκίνησαν, καθώς και καλά σχόλια σχετικά με το πόσο γρήγορη και απλή είναι η διαδικασία.

"Αυτό είναι ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό αιτήσεων από ό,τι θα βλέπαμε συνήθως για τους πρώτους μήνες άλλων δημοφιλών προγραμμάτων όπως το Countryside Stewardship."

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις