Δυτική Ελλάδα: Έρχονται αλλοδαποί και Έλληνες εργάτες γης για να δουλέψουν στα χωράφια
Δυτική Ελλάδα: Έρχονται αλλοδαποί και Έλληνες εργάτες γης για να δουλέψουν στα χωράφια

Πάνω από 20.000 είναι τα εργατικά χέρια που απουσιάζουν από τα χωράφια και τις καλλιέργειες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την αποχώρηση των ξένων αλλοδαπών που εργάζονταν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της Περιφέρειας.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο σύνολο των καλλιεργειών που γίνονται και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο, είναι αρκετά υψηλός και ενδεικτικός του μεγέθους του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεδριάσεις που έγιναν για το θέμα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος, το κενό αυτό σε εργάτες, έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα στην συγκομιδή των αγροτικών ειδών που προηγήθηκαν, στην φράουλα, στο καρπούζι, στην πατάτα και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και στην ελιά το μάζεμα της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει ήδη στις διαδικασίες που χρειάζονται για να φέρει εργάτες γης τόσο από τρίτες χώρες, όσο από άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές και να εργαστούν στα χωράφια της Δυτικής Ελλάδας.

Μισθό, ασφάλεια και κατάλυμα

Ήδη σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφέρειας μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να καταφτάνουν στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος ξένοι, αλλά και Έλληνες εργάτες που θα εργαστούν νόμιμα, με τους μισθούς και την ασφάλεια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και σε κατάλληλα καταλύματα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει ανταπόκριση και έτσι εφόσον όλα πάνε καλά το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα επιλυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά την συγκομιδή της ελιάς που αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας, αναμένονται σε πρώτη φάση εργάτες από διάφορα μέρη της επικράτειας που να έχουν έτοιμα χαρτιά για να εργαστούν.

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Νεολόγος των Πατρών").

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις