Ηνωμένο Βασίλειο: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά με συνταγή γιατρού σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος
Ηνωμένο Βασίλειο: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά με συνταγή γιατρού σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα δημόσιας υγείας που στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της πείνας και των ανισοτήτων υγείας που σχετίζονται με τη φτώχεια λόγω της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 120 άτομα με χρόνιες ασθένειες και παθήσεις ψυχικής υγείας που ζουν σε δύο από τις πιο φτωχές γειτονιές του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν εβδομαδιαία κουπόνια για να τα ξοδέψουν σε φρέσκα είδη παντοπωλείου ως μέρος ενός έργου εννέα μηνών ύψους 250.000 λιρών.

Τα κουπόνια, αξίας έως £ 8 την εβδομάδα με επιπλέον £ 2 για κάθε παιδί στο νοικοκυριό, δίνονται σε συμμετέχοντες που αναγνωρίζονται από το κοινωνικό προσωπικό συνταγογράφησης που χρηματοδοτείται από το NHS σε δύο έργα, το κέντρο Bromley by Bow στο Tower Hamlets και το Beacon. Έργο στο Lambeth.

Ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, εν μέσω αύξησης της επισιτιστικής ανασφάλειας και ενδείξεων ότι το αυξανόμενο κόστος των παντοπωλείων εμπόδιζε τους ανθρώπους να αγοράζουν υγιεινά τρόφιμα – προκαλώντας διατροφική ύφεση σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και ενθαρρυντικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Οι αρχικές αναφορές από τους συμμετέχοντες είναι θετικές, από γονείς που είναι σε θέση να επαναφορτίσουν την παραπαίουσα οικογενειακή τους διατροφή και να γεμίσουν τη φρουτιέρα τους μέχρι αναφορές παιδιών που επέλεξαν φρούτα αντί πατατάκια για σνακ.

«Έχει κάνει τεράστια διαφορά για εμάς», είπε η Asia, ένας μόνος γονέας με τρία παιδιά που ζει στο Tower Hamlets. Πριν από την κρίση του κόστους ζωής, ξόδευε 20 λίρες την εβδομάδα σε φρούτα και λαχανικά: τα αγαπημένα της οικογένειας ήταν κάρυ γλυκοπατάτας, λάχανο, λάχανο, μπρόκολο, ακτινίδια, μπανάνες. Στη συνέχεια, οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να ξεπερνούν τη στέγη.
Διαφήμιση

«Αρχίσαμε να τρώμε λιγότερο, συμπεριλαμβανομένων πολύ λιγότερων φρούτων και λαχανικών», είπε. «Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα ήταν να μην μπορείς να αφήσεις έξω τη φρουτιέρα. Οι μπανάνες θα ήταν με μερίδα. Πώς θα πείτε στα παιδιά σας ότι δεν επιτρέπεται να τρώνε φρούτα; Καταλαβαίνετε ότι τα πατατάκια και η σοκολάτα ήταν στην πραγματικότητα φθηνότερα».

Πρόσθεσε: «Δεν ήταν μόνο ότι τρώγαμε λιγότερο φαγητό, δεν παίρναμε αρκετή πρωτεΐνη ή αρκετά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C. Φαινόταν ότι αρρωσταίναμε συνεχώς και νιώθαμε άτονοι και χαμηλοί σε ενέργεια».

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, η Asia, η οποία είναι με καθολική πίστωση, είπε ότι τα κουπόνια των 12 λιρών την εβδομάδα που ξόδευε σε έναν πάγκο με φρούτα και λαχανικά στο Tower Hamlets είχαν ενισχύσει τη γενική ευημερία της οικογένειάς της («τα παιδιά φαίνεται να έχουν περισσότερη ενέργεια») απομάκρυνε την πίεση από τα τεταμένα οικονομικά της.

Τα υγιεινά τρόφιμα κοστίζουν περισσότερο με τις πατάτες και το μπρόκολο να κοστίζουν περισσότερο από έξι φορές περισσότερο ανά θερμίδα από τη σοκολάτα και άλλα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Στο Tower Hamlets, το 56% όλων των παιδιών είναι σε κατάσταση φτώχειας. «Είναι αποκαρδιωτικό. Μερικά παιδιά τρώνε φρούτα και λαχανικά μόνο όταν είναι στο σχολείο», είπε η Asia.

Συγχρηματοδοτούμενο από τη φιλανθρωπική οργάνωση Alexandra Rose και τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας, η ελπίδα είναι ότι το πρόγραμμα θα δείξει πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ο Jonathan Pauling, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, είπε ότι εάν το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό, η ελπίδα ήταν ότι κουπόνια φρούτων και λαχανικών θα διατίθενται τακτικά στο NHS. «Ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή για άτομα που αγωνίζονται», είπε.

Για τον Pauling η ιδέα είναι απλή: τα φρούτα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και αποτελεσματικό φάρμακο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια κρίση υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή που καταστρέφει ζωές και κοστίζει δισεκατομμύρια στο NHS. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένα ζωτικής σημασίας, φυσικό ελιξίριο: «Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τον εαυτό σας από αυτά τα προβλήματα με τη συμβατική ιατρική», είπε.

Το σχέδιο βασίζεται στην ιδέα του Community Eatwell που προωθήθηκε από τον πρώην τσάρο τροφίμων της κυβέρνησης Henry Dimbleby, η οποία προσέλκυσε το αρχικό υπουργικό ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται να σκοτώθηκε όταν η πρώην υπουργός Υγείας Thérèse Coffey απέρριψε τη λευκή βίβλο για τις ανισότητες υγείας τον Σεπτέμβριο.

Ο καθηγητής Sam Everington, γιατρός στο Bromley-by-Bow και πρόεδρος της ομάδας κλινικής ανάθεσης του NHS του Tower Hamlets, είπε ότι η υπηρεσία υγείας θα πρέπει να αγκαλιάσει τέτοια προγράμματα. «Όταν εκπαιδεύτηκα πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ο διαβήτης τύπου 2 ήταν μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Τώρα το βλέπουμε στους εφήβους. Πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν με μια υγιεινή διατροφή και καλή τακτική άσκηση. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε συνταγής», είπε.

Ο Δρ Chi-Chi Ekhator, επικεφαλής γενικός ιατρός στο Beacon Project, είπε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως αποτέλεσμα των επιλογών «ζεστάν ή φάνε». Υπήρχαν τρομεροί κίνδυνοι για όσους βασίζονταν σε μια υγιεινή διατροφή για να βοηθήσουν στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών τους. Το σχέδιο, είπε, «θα έκανε τεράστια διαφορά».

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις