Γαλλία: Ο ηγέτης στα πουλερικά επιδιώκει διψήφιες αυξήσεις τιμών
Γαλλία: Ο ηγέτης στα πουλερικά επιδιώκει διψήφιες αυξήσεις τιμών

Ο μεγαλύτερος όμιλος πουλερικών της Γαλλίας, LDC, θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές του κατά περίπου 10% το επόμενο έτος για να καλύψει το ενεργειακό και άλλα κόστη, αφού ήδη αύξησε τις τιμές κατά ένα τρίτο από πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία.

Οι τιμές των τροφίμων στη Γαλλία αυξήθηκαν 12% από έτος σε έτος τον Οκτώβριο, καθιστώντας τα τρόφιμα κύριο συντελεστή, μαζί με την ενέργεια, στον συνολικό πληθωρισμό ρεκόρ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η LDC εξασφάλισε αυξήσεις τιμών συνολικού ύψους 35% από τα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους 18 μήνες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν πρόσθετο κόστος που οφείλεται στην άνοδο των τιμών των δημητριακών που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές πουλερικών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Gelin στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Οι αυξήσεις των τιμών υποστήριξαν μια αύξηση 14% στις πωλήσεις του ομίλου, ακόμη και όταν οι όγκοι μειώθηκαν λόγω της κρίσης της γρίπης των πτηνών στη Γαλλία, και βοήθησαν να διατηρηθεί σταθερό το λειτουργικό περιθώριο της LDC, ανέφερε ο όμιλος.

Κόστος ενέργειας

Με τις αγορές σιτηρών να χαλαρώνουν, η LDC επικεντρώθηκε στην απορρόφηση ενός άλματος στο ενεργειακό κόστος μετά τη διαπραγμάτευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 που ήταν υπερτριπλάσιες από αυτές που πληρώθηκαν φέτος, είπε ο Gelin.

Συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ενεργειακού κόστους στους αγρότες προμηθευτές καθώς και άλλων παραγόντων πληθωρισμού, όπως η συσκευασία, η LDC ανέμενε να αντιμετωπίσει μια επιπλέον επιβάρυνση 260 εκατομμυρίων ευρώ (269,46 εκατομμύρια δολάρια), η οποία θα μπορούσε να καλυφθεί από μια αύξηση περίπου 10% στις τιμές των πουλερικών της. είπε.

Τα πουλερικά παρέμειναν η φθηνότερη κατηγορία κρέατος στα γαλλικά καταστήματα, καθώς και άλλοι τομείς της κτηνοτροφίας είχαν επίσης απότομο πληθωρισμό, αλλά η LDC αντέδρασε στις πληθωριστικές πιέσεις στα νοικοκυριά ξεκινώντας ένα εύρος προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, είπε.

Η φετινή κρίση της γρίπης των πτηνών δεν αναμενόταν να διαταράξει την προσφορά πουλερικών της LDC για τις διακοπές του τέλους του έτους, αφού μετέφερε την παραγωγή μακριά από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες στη Γαλλία και καθώς ένα νέο κύμα εστιών ήταν πιο περιορισμένο, πρόσθεσε ο Gelin.

Οι παραγωγοί φουά γκρα, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις απώλειες σε κοπάδια πάπιας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου, έχουν προειδοποιήσει ότι η σπεσιαλιτέ πατέ θα είναι πιο σπάνια και ακριβότερη φέτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις