Ευρώπη: Χαμηλή ζήτηση για λεμόνια και γκρέιπφρουτ  παρά τη μικρότερη προσφορά

Η ζήτηση στην αγορά λεμονιών παραμένει ήρεμη, κάτι που συμβαίνει συνήθως τον Νοέμβριο, όταν η κατανάλωση δείχνει πάντα σημάδια αδυναμίας, σύμφωνα με την Ailimpo, τη Διεπαγγελματική Ένωση Λεμονιού και Γκρέιπφρουτ, η οποία αναμένει να αναζωογονηθεί η κατανάλωση τον Δεκέμβριο.

Με τις ποικιλίες Fino ή Primofiori γίνονται συνήθως δύο γύροι συγκομιδής. Στον πρώτο μαζεύεται μόνο ο καρπός που φτάνει στο σωστό διαμέτρημα και στον δεύτερο γύρο μαζεύονται όσα λεμόνια έχουν μείνει στο δέντρο.  Σχεδόν όλοι οι καλλιεργητές ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους γύρο με την ποικιλία Fino και τώρα εργάζονται στον δεύτερο γύρο. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 0,36€ και 0,42€ το κιλό.
Παρά τη μείωση της συγκομιδής, τα τουρκικά λεμόνια άρχισαν να φτάνουν στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης ήδη από την 44η εβδομάδα. Αυτό εμπόδισε την εξαγωγή φρούτων δεύτερης κατηγορίας από την Ισπανία.
Όσον αφορά το γκρέιπφρουτ, η κατάσταση της αγοράς στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη. Η προσφορά παραμένει κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο. Η ισπανική προσφορά είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς η συγκομιδή έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 14%. Οι εισαγωγές από το Ισραήλ αυξάνονται, αλλά όχι με τους συνήθεις ρυθμούς, και η τουρκική σεζόν έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων με την ωρίμανση. Παρεμπιπτόντως, ο όγκος εκεί αναμένεται να μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με πέρυσι λόγω των επιπτώσεων του παγετού κατά τη φάση της ανθοφορίας.
Οι τιμές προέλευσης του κόκκινου γκρέιπφρουτ κυμαίνονται από 0,26 € έως 0,30 € το κιλό. Η κατανάλωση είναι αυτή τη στιγμή στάσιμη.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα 2022 παρέμεινε σταθερή στους 80.000 τόνους περίπου. Οι κύριες λεμονοπαραγωγικές περιοχές περιλαμβάνουν την Αχαΐα, την Κορινθία, την Κρήτη και τη Λακωνία, που βρίσκονται στη νότια Ελλάδα. Η κυριότερη ποικιλία λεμονιών που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι τα Μαγληνό, του οποίου ο καρπός είναι έντονα αρωματικός, με πικρό χυμό. Έχει λεπτή, γυαλιστερή φλούδα και όταν ωριμάσει πλήρως έχει κίτρινο χρώμα. Καλλιεργούνται επίσης οι πρώιμες ποικιλίες Interdonato και Eureka.


Στοιχεία για την κατανάλωση

Τα λεμόνια της Ε.Ε. καταναλώνονται κυρίως φρέσκα. Το 2021/22, η κατανάλωση φρέσκου λεμονιού στην Ε.Ε. και τα λεμόνια για μεταποίηση προβλέπεται να μειωθούν ανάλογα με τη μείωση της παραγωγής λεμονιού στην Ε.Ε. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση λεμονιού στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 3 κιλά. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η Ισπανία έγινε ο δεύτερος παγκόσμιος παραγωγός επεξεργασμένων λεμονιών την περασμένη σεζόν, λόγω των περιορισμών στην εστίαση. Τα ιταλικά, ελληνικά και πορτογαλικά λεμόνια προορίζονται κυρίως για την αγορά του νωπού προϊόντος.
Η Ελλάδα εξαρτιόταν όλο και περισσότερο από τον εισαγόμενο χυμό λεμονιού για να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών για αναψυκτικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις