Οι Καναδοί αγρότες ζητούν από την Οτάβα να λάβει μέτρα για τους δασμούς στα ρωσικά λιπάσματα
Οι Καναδοί αγρότες ζητούν από την Οτάβα να λάβει μέτρα για τους δασμούς στα ρωσικά λιπάσματα

Οι αγρότες στον ανατολικό Καναδά αισθάνονται το μεγαλύτερο βάρος των δασμών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία τον Μάρτιο. Ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενεργήσει για να αποφύγει να πληρώσει το τίμημα.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων, ιδιαίτερα αζωτούχων λιπασμάτων — το άζωτο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τις καλλιέργειες, μαζί με τον φώσφορο και το κάλιο. Σε χρηματική αξία, είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εισάγει λιπάσματα στον Καναδά, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Στις 2 Μαρτίου ξεκίνησε μια παραγγελία από τον Οργανισμό Συνοριακών Υπηρεσιών του Καναδά, με την οποία όλα τα εμπορεύματα καταγωγής Ρωσίας ή Λευκορωσίας υπόκεινται σε τελωνειακό δασμό 35 τοις εκατό. Αυτό το μέτρο είναι μέρος των κυρώσεων που επέβαλε ο Καναδάς στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν έναν βαρύ λογαριασμό επειδή πολλοί από αυτούς είχαν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους για λιπάσματα πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία.

Αρκετές οργανώσεις που εκπροσωπούν περισσότερους από 50.000 αγρότες καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι δασμοί που επιβάλλονται στα λιπάσματα καταβάλλονται απευθείας στους αγρότες.

Λένε ότι η κυβέρνηση εισέπραξε 34 εκατομμύρια δολάρια από δασμολογικά έσοδα για τα λιπάσματα που εισάγονται στον Καναδά φέτος.

Μεταξύ αυτών των οργανώσεων, οι Producteurs de Grains du Québec αντιπροσωπεύουν περίπου 9.500 αγρότες που παράγουν καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, βρώμη και ιδιαίτερα ελαιοκράμβη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις