Οι αγρότες και οι κηπουροί χαιρετίζουν την αγροοικολογία ως το μέλλον της γεωργίας
Οι αγρότες και οι κηπουροί χαιρετίζουν την αγροοικολογία ως το μέλλον της γεωργίας

Πώς θα είναι η αυριανή γεωργία; Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα πάρει τη μορφή αυτού που είναι γνωστό ως αγροοικολογία, μια γεωργική πρακτική που εστιάζει στο έδαφος.

Αντί να συνεχίσουν να το οργώνουν, οι αγρότες ταΐζουν το χώμα και στη συνέχεια, με τη σειρά του, ταΐζει τα λαχανικά και τα δημητριακά που αναπτύσσονται εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αγροοικολογία δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα ή χημικά.

Η Μαρί είναι μια νεαρή κηπουρός στην αγορά με χωράφι, που βρίσκεται στο Άντερλεχτ. Πειραματίστηκε με την αγροοικολογία και γνώρισε κάποια επιτυχία. "Προηγουμένως, βλέπαμε το έδαφος ως υπόστρωμα όπου εναποθέσαμε λαχανικά ή όπου καλλιεργούσαμε", είπε στο RTBF. "Το φυτό τότε ταΐζονταν απευθείας. Τώρα ταΐζουμε το έδαφος αντ 'αυτού, έτσι ώστε το χώμα να ταΐζει το φυτό."

Το έδαφος, που προηγουμένως εκμεταλλευόταν και καταχράστηκε από τη συμβατική γεωργία, τώρα περιποιείται από τη Μαρί. "Προσπαθούμε να μην δουλεύουμε πολύ το χώμα, ειδικά σε βάθος, για να μην το αποδομήσουμε.

Αποφεύγουμε να το πακετάρουμε πολύ με λαχανικά, ώστε να υπάρχει ακόμα λίγο οξυγόνο στο έδαφος για μικροοργανισμούς. Επίσης, φροντίζουμε να Το έδαφος είναι πάντα καλυμμένο. Έτσι, εδώ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε το άχυρο ως κάλυμμα και για να προστατεύσουμε το έδαφος και να διατηρήσουμε την υγρασία του, η οποία είναι πολύτιμη σε περιόδους ξηρασίας». Το άχυρο και τα αποσυντιθέμενα φύλλα τρέφουν επίσης το έδαφος. Και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα.

Η αγροοικολογία είναι μια λύση και για τους αγρότες

Το να κάνεις αγροοικολογία σε ένα μικρό οικόπεδο είναι ένα πράγμα, αλλά είναι εφικτό σε ένα μεγάλο αγρόκτημα; Στο Anhée, έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που ο Stany άλλαξε αυτή τη μέθοδο. Για 30 χρόνια, αυτός ο αγρότης ψέκαζε τα χωράφια του με φυτοφάρμακα.

«Σας ορκίζομαι ότι στο παρελθόν, για να βρω έναν γαιοσκώληκα, έπρεπε να κάνω δέκα τρύπες με το πιρούνι μου», είπε στο RTBF. "Εδώ και τώρα, σε μια τρύπα, βρίσκεις δέκα. Η ζωή του χώματος, σε πέντε χρόνια, έχει επιστρέψει στο μέγιστο".

Για να πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Stany δεν οργώνει πια το χωράφι του. Αντίθετα, ενώ περίμενε να φυτέψει δημητριακά, έσπειρε διαφορετικά πράσινα φυτά. «Υπάρχει μια ποικιλία από έξι ή επτά διαφορετικά φυτά που έχουν φυτευτεί εδώ με στόχο τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία», εξήγησε.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο τώρα: ο Stany δεν θα επιστρέψει στη συμβατική γεωργία. Η διαδικασία μετάβασης στην αγροοικολογία στα χωράφια του δεν ήταν πάντα εύκολη, αλλά είναι πεπεισμένος για τα οφέλη της: «Με είχαν προειδοποιήσει ότι θα υποφέρω για δύο, τρία, ακόμη και τέσσερα χρόνια. Γιατί όταν κόβεις την τροφή στα φυτά τα δίνεις κάθε χρόνο, το χώμα δεν είναι αμέσως έτοιμο να αναλάβει. Έτσι, τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια, οι πενιχρές αποδόσεις σχεδόν σε κάνουν να θέλεις να σταματήσεις. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που έκανα την αλλαγή. Και τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι πήραμε τη σωστή απόφαση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις