Σταϊκούρας με τραπεζίτες: Άκαρπη η συνάντηση για τα στεγαστικά δάνεια – Καμία λύση για τους δανειολήπτες
Σταϊκούρας με τραπεζίτες: Άκαρπη η συνάντηση για τα στεγαστικά δάνεια – Καμία λύση για τους δανειολήπτες

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η νέα συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 25% ή και περισσότερο, όταν κλείσει η ΕΚΤ αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο γύρω στο 3%.

Αυτές οι αυξήσεις ήδη προκαλούν έντονη πίεση στους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες και δημιουργούν κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται να διαθέσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι τραπεζίτες αρνούνται κάθε μέτρο που θα πλήττει τα συμφέροντά τους.

Τα 4 θέματα της ατζέντας

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκαν τέσσερα θέματα επί τάπητος.

  • «Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  • Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  • Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Με δεδομένη την τεράστια απόσταση των θέσεων των δύο πλευρών, που ουσιαστικά λένε με τον δικό τους τρόπο «Δεν πληρώνω» το κόστος στήριξης δανειοληπτών, συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες θα καταθέσουν νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες για να συνεχισθούν οι συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί αφού πλέον θα έχει γίνει γνωστή και η επόμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,50% ή κατά 0,75%, στις 15 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις