Ε.Ε.: Αυξάνονται οι έλεγχοι για φυτοφάρμακα σε λεμόνια και γκρέιπφρουτ από Τουρκία

Το «πράσινο φως» για την αύξηση των ελέγχων φυτοφαρμάκων στα τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ που εισάγονται στην Ε.Ε. έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με απόφαση το ποσοστό ελέγχου αυξάνεται από 10% σε 30% για το γκρέιπφρουτ και από 20% σε 30% για τα λεμόνια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου για έξι μήνες, και σημαίνει ότι 3 στα 10 φορτηγά τουρκικών λεμονιών και γκρέιπφρουτ που εισέρχονται στην ΕΕ πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης φυτοφαρμάκων.

 «Σε σχέση με αποστολές λεμονιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία, υπάρχει υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις που ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με στη μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων κατά τους επίσημους ελέγχους που διενεργούνται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζεται ότι «Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αυξηθεί στο 30 % η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται σε αυτές τις αποστολές που εισέρχονται στην Ένωση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις