National Geographic: Η κρίση του νερού στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε
National Geographic: Η κρίση του νερού στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε

Καθώς η ξηρασία στέρεψε ποτάμια και ταμιευτήρες σε όλη την Ευρώπη φέτος, ζοφερές προειδοποιήσεις από το παρελθόν εμφανίστηκαν από τα βάθη. Ο Wenn du mich siehst, ο dann Weine, διάβασε την επιγραφή σε μια «Πέτρα Πείνας» που εκτίθεται σε μια όχθη του ποταμού Έλβα στην Τσεχία: «Αν με δεις, τότε κλάψε».

Ωστόσο, όσο κακή κι αν εμφανίστηκε η ξηρασία στην επιφάνεια, μια νέα δορυφορική ανάλυση που εκτιμά τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού στην Ευρώπη δείχνει ότι «το ακόμα χειρότερο είναι η ιστορία των υπόγειων υδάτων που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν», λέει ο υδρολόγος Jay Famiglietti, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου για το Νερό. Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν του Καναδά.

Ο Famiglietti και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα δύο δεκαετιών από τις δορυφορικές αποστολές ΗΠΑ/Γερμανίας γνωστές ως GRACE για να βρουν τον ρυθμό μεταβολής του γλυκού νερού που αποθηκεύεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι δίδυμοι δορυφόροι της GRACE παρακολουθούν τις αλλαγές στη βαρύτητα για να μετρήσουν μεγάλες αποθήκες νερού, όπως αυτές που βρίσκονται υπόγεια σε υδροφόρους ορίζοντες. ρέει σε λίμνες και ποτάμια. και παγωμένο σε στρώματα πάγου και παγετώνες. Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του νερού, τόσο ισχυρότερη είναι η βαρυτική έλξη.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σταθερή εξάντληση του νερού στους υδροφόρους ορίζοντες—τα στρώματα πορώδους βράχου και εδάφους κάτω από τα πόδια που αποθηκεύουν το μεγαλύτερο μέρος του μη παγωμένου γλυκού νερού στον κόσμο—μεταξύ 2002 και 2022. Με ορισμένες εξαιρέσεις συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας, το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου χάνει πολύ περισσότερα υπόγεια ύδατα το καθένα έτος από ό, τι αντικαθίσταται από βροχοπτώσεις και άλλες ανανεώσεις, λέει ο Famiglietti.

Οι ερευνητές υπολογίζουν τη μέση συνολική απώλεια νερού στην Ευρώπη σε περίπου 84 γιγατόνους ετησίως από την αλλαγή του 21ου αιώνα. Είναι ένα ανησυχητικό ποσοστό, λέει ο Famiglietti, περίπου ίσο με όλο το νερό στη λίμνη Οντάριο, ή πέντε φορές τη μέση ετήσια ροή του ποταμού Κολοράντο μέσω του Γκραντ Κάνυον. Η ζυγαριά—ένα γιγάτον αντιπροσωπεύει ένα δισεκατομμύριο τόνους νερού—είναι σχεδόν αδύνατο να τυλίξετε το μυαλό σας. Αλλά αυτή είναι η κλίμακα στην οποία συμβαίνει η κλιματική αλλαγή.

Η υποκείμενη αιτία είναι ξεκάθαρη, λέει. Πολύ λίγο σε ορισμένα μέρη και πάρα πολύ σε άλλα, «το νερό είναι ο αγγελιοφόρος που μεταδίδει τα άσχημα νέα της κλιματικής αλλαγής» στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων παίζει σημαντικό ρόλο στις απώλειες.

Η κλιματική αλλαγή και η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα συνδέονται μεταξύ τους σε έναν σκληρό κόμπο. Καθώς οι έντονες ξηρασίες γίνονται πιο συχνές, οι αγροτικοί, βιομηχανικοί και αστικοί χρήστες αντλούν περισσότερο νερό από μεγαλύτερα βάθη για να αντισταθμίσουν την έλλειψη βροχής και τη ζέστη ρεκόρ. Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν μπορούν να ανακάμψουν όπως θα μπορούσαν όταν οι βροχές επέστρεψαν μετά από ιστορικές ξηρασίες όπως αυτές που σημειώθηκαν στις πέτρες πείνας της πρώην Βοημίας.

Το GRACE και άλλα μοντέλα αποτελούν μέρος της αυξανόμενης και επείγουσας υπόθεσης για καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των υδροφορέων, λέει η υδρογεωλόγος Alice Aureli, επικεφαλής της βιωσιμότητας των υπόγειων υδάτων και της συνεργασίας για το νερό στην UNESCO. Η φετινή ξηρασία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το φάσμα της λειψυδρίας έχει «κάνει να φοβούνται ακόμη και τις άφθονες χώρες», λέει ο Aureli. «Δυστυχώς, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση μόνο όταν φοβούνται».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις