Η υποβάθμιση του εδάφους θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η υποβάθμιση του εδάφους θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το Ινστιτούτο Επιστήμης του Εδάφους της Νιγηρίας (NISS) δήλωσε ότι η ρύπανση του εδάφους που οδηγεί στην υποβάθμιση του εδάφους θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της κατάστασης.

Αυτό συμβαίνει ακριβώς όπως το ινστιτούτο ζήτησε εντολή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες σχετικά με τις μελέτες εδάφους, τη χρήση του εδάφους και άλλους μη γεωργικούς χειρισμούς που επηρεάζουν αρνητικά τα εδάφη.

Η NISS προέτρεψε επίσης τους Νιγηριανούς, ιδιαίτερα τους αγρότες, να λάβουν υπόψη τις συστάσεις και τα συμπεράσματα των ειδικών, ενώ κοιτάζουν προς τα μέσα να συμβάλλουν θετικά στη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών.

Αυτές οι προτάσεις έγιναν στην Abuja στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους (World Soil Day) στις 5/12. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να κάνουν καταιγισμό ιδεών για την πορεία προς την επίτευξη βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους με θέμα, «Εδάφη, εκεί που αρχίζει το φαγητό».

Η φετινή παγκόσμια ημέρα εδάφους επιδιώκει να προκαλέσει ανησυχία ότι η απώλεια θρεπτικών στοιχείων του εδάφους είναι μια σημαντική διαδικασία υποβάθμισης του εδάφους που απειλεί τη διατροφή των φυτών και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο που μετριάζουν τη βιώσιμη και κερδοφόρα παραγωγή τροφίμων, τη διαθεσιμότητα και την ασφάλειά τους.

Μιλώντας στο διάλογο, ο Αντιπρόεδρος του NISS, καθηγητής Geoffrey Nwaka είπε ότι υπάρχει επείγουσα απαίτηση για λεπτομερή γνώση των εδαφών μας.

Ο καθηγητής Nwaka, ο οποίος εκπροσώπησε επίσης το Πρόεδρο Διοικητικό Συμβούλιο του NISS, πρόσθεσε ότι η περίοδος της γενικής προσέγγισης έχει τελειώσει.

Πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί το NISS να συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς τόσο κυβερνητικούς όσο και μη κυβερνητικούς στον τομέα της εκμετάλλευσης των εδαφικών πόρων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Soil Science Society της Νιγηρίας, Καθηγητής Jibril Mohammad, εξέφρασε τη λύπη του ότι η έλλειψη σωστής χαρτογράφησης των εδαφών, καλών εργαστηρίων εγκαταστάσεων και ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγεία του εδάφους και τις συνθήκες λιπασμάτων εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση του εδάφους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις