Σιτηρά: Νέα υποχώρηση για σόγια και φοινικέλαιο - Σταθερά πάνω σιτάρι και καλαμπόκι
Σιτηρά: Νέα υποχώρηση για σόγια και φοινικέλαιο - Σταθερά πάνω σιτάρι και καλαμπόκι

Η σόγια του Σικάγο υποχώρησε για δεύτερη μέρα τη Δευτέρα, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό τριών μηνών της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι περισσότερα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα θα περιορίσουν τη ζήτηση, ενώ η βροχή του Σαββατοκύριακου στην Αργεντινή μετριάστηκε τις ανησυχίες για ξηρασία στη χώρα, ανέφεραν αναλυτές.

Η απότομη πτώση του φοινικέλαιου, μετά την πτώση του σογιέλαιου την περασμένη εβδομάδα, παρέσυρε επίσης τις τιμές του ελαιούχου σπόρου. Το σιτάρι ανέστρεψε τις απώλειες από την Παρασκευή για να απομακρυνθεί από το χαμηλό ενός έτους που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ το καλαμπόκι επίσης σημείωσε άνοδο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σόγιας στο Chicago Board of Trade (CBOT) μειώθηκε κατά 1,4% στα 14,62-3/4 $ το μπουσέλ έως τις 1144 GMT, για να απομακρυνθεί από το υψηλό τρίμηνο της Πέμπτης των 14,92-3/4 $. Το πρόσφατο ράλι υποκινήθηκε από τις εξαγωγικές πωλήσεις των ΗΠΑ στην Κίνα, μακράν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σόγιας στον κόσμο, και τις ελπίδες ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική του για τον COVID. Αλλά το επενδυτικό κλίμα ψύχθηκε καθώς η Κίνα αντιμετώπισε μια ανάκαμψη στις μολύνσεις, ενώ αίρει τους περιορισμούς. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, ακόμα κι αν πρόκειται να επιστρέψει στο φυσιολογικό, κλείνει καταστήματα και εστιατόρια βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κινεζικών χοίρων επέκτεινε μια βουτιά τη Δευτέρα, καθώς οι συμμετέχοντες ανησυχούσαν ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα επηρεάσουν τη ζήτηση κρέατος ενόψει των εορτών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Στη Νότια Αμερική, μέρος της αγροτικής ζώνης της Αργεντινής που επλήγη από την ξηρασία δέχθηκε σημαντικές βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ στη Βραζιλία οι προβλέψεις ανέφεραν άφθονες βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα. Στις εκτιμήσεις των καλλιεργειών στις ΗΠΑ και τον κόσμο την Παρασκευή, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για τα παγκόσμια αποθέματα σόγιας και περιόρισε τη ζήτηση βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ για σογιέλαιο μετά από χαμηλότερες από τις αναμενόμενες κανονιστικές απαιτήσεις που είχαν πυροδοτήσει μια διολίσθηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας.

Το σιτάρι CBOT σκαρφάλωσε 1,9% στα 7,48-1/2 δολάρια το μπουσέλ μετά την πτώση την περασμένη εβδομάδα στο πιο αδύναμο από τον Οκτώβριο του 2021.

Το καλαμπόκι CBOT σημείωσε άνοδο 0,7% στα 6,48-3 $/4 το μπουσέλ. Η είδηση ​​ότι το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού ανέστειλε τη λειτουργία της την Κυριακή μετά τα ρωσικά πλήγματα στον ενεργειακό εφοδιασμό επανέφερε την προσοχή στους κινδύνους για τις αποστολές σιτηρών εν καιρώ πολέμου. Το λιμάνι επανέλαβε τη δραστηριότητα τη Δευτέρα.

Το USDA την Παρασκευή αύξησε τις προβλέψεις του για τις εξαγωγές για ουκρανικό σιτάρι και καλαμπόκι μετά την επέκταση του ναυτιλιακού διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο μήνα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις