Η Strategie Grains βλέπει μεγαλύτερες καλλιέργειες δημητριακών στην ΕΕ το επόμενο έτος
Η Strategie Grains βλέπει μεγαλύτερες καλλιέργειες δημητριακών στην ΕΕ το επόμενο έτος

Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μεγάλες καλλιέργειες δημητριακών θα αυξηθεί το επόμενο έτος μετά τη συγκομιδή του 2022 που χαρακτηρίζεται από ξηρασία και καύσωνα, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία συμβούλων Strategie Grains.

Στις αρχικές προβλέψεις για τη συγκομιδή του 2023, η Strategie Grains προέβλεψε την παραγωγή μαλακού σιταριού σε 128,7 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 2,5% από 125,5 εκατομμύρια φέτος.

Για τον αραβόσιτο, ανέμενε η παραγωγή να ανακάμψει σε 63,7 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 26% από το χαμηλό 15ετίας των 50,5 εκατομμυρίων για το 2022.

Η παραγωγή κριθαριού αυξήθηκε κατά 2% σε 52,5 εκατομμύρια τόνους από 51,3 εκατομμύρια φέτος.

«Η ετήσια αύξηση της παραγωγής που προβλέπουμε για το 2023 βασίζεται σε καλύτερες καιρικές συνθήκες από αυτές του 2022, οι οποίες μείωσαν τα επίπεδα συγκομιδής και ήταν καταστροφικές για τον αραβόσιτο», ανέφερε η Strategie Grains σε μηνιαία έκθεση για τα δημητριακά.

«Ωστόσο, οι προβλέψεις μας για την παραγωγή δεν είναι καθόλου προσεκτικές λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, ιδίως για τα λιπάσματα, το οποίο θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένους αγρότες να αναθεωρήσουν τη διαχείριση των καλλιεργειών τους».

Οι καλλιέργειες δημητριακών στην Ευρώπη ήταν ως επί το πλείστον σε καλή κατάσταση, είπε η γαλλική εταιρεία, αν και σημείωσε ότι η καθυστερημένη επιστροφή βροχών στη νοτιοανατολική Ευρώπη είχε εμποδίσει τη φύτευση.

Οι αγορές σιτηρών παρακολουθούν επίσης ένα κρύο στην Ευρώπη για τυχόν τοπικές ζημιές σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες Κελσίου χωρίς χιονοκάλυψη. GRA/ΕΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις