Σχέδιο για το πρόβλημα διαθεσιμότητας και τιμών στα λιπάσματα κατέθεσε Ευρωβουλευτής

Σχέδιο με το οποίο προτείνει λύσεις για την διαθεσιμότητα και την τιμή στα λιπάσματα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Ομάδας (GPPE) στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λινς.

Όπως αναγράφεται στον εν λόγω σχέδιο βραχυπρόθεσμα ζητά από τα Κράτη-Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χρήση του γεωργικού αποθέματος (περίπου 450 εκατ. ευρώ) για το οικονομικό έτος 2023.

Ομοίως, ζητά από τα Κράτη Μέλη να επανεξετάσουν τα εθνικά Στρατηγικά τους Σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί και να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων και να επιταχυνθεί η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων λίπανσης.

Παράλληλα, καλεί την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επεκτείνουν την αναστολή των εισαγωγικών δασμών σε όλα τα ορυκτά λιπάσματα.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο ευρωβουλευτής προτρέπει την Επιτροπή να διαφοροποιήσει τις πηγές λιπασμάτων.

Ενθαρρύνει την αυξημένη χρήση βιοδιεγερτικών για τη βελτιστοποίηση της λίπανσης βελτιώνοντας την πρόσληψη και την αποτελεσματικότητα των θρεπτικών ουσιών και χαιρετίζει την ανακοίνωση της Επιτροπής για ένα Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θρεπτικών Συστατικών (INMAP).

Τέλος, υποστηρίζει την αμερόληπτη επιδίωξη εναλλακτικών δευτερογενών ρευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και πηγών ενέργειας, προωθώντας τη χρήση όλων των βιολογικών αποβλήτων και των ζωικών υποπροϊόντων· προώθηση εναλλακτικών λύσεων στα ορυκτά λιπάσματα και μη επιβολή πρόσθετων και περιττών επιβαρύνσεων στους αγρότες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις