Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για αντιμετώπιση σοβαρής ασθένειας σε μέλισσες
Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για αντιμετώπιση σοβαρής ασθένειας σε μέλισσες

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τις μέλισσες για την προστασία αυτών των εντόμων που απειλούνται με εξαφάνιση από μια θανατηφόρα ασθένεια. Πρόκειται για βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους που τα προστατεύουν από εξωτερικούς επικίνδυνους για αυτά παράγοντες αλλά είναι τοξικά για άλλους οργανισμούς και ζώα που έρχονται σε επαφή με αυτά.  Τα βακτήρια αυτά προκαλούν στις μέλισσες μια ασθένεια που είναι γνωστή ως Αμερικανική Σηψιγονία και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά επεκτάθηκε και αποδεκατίζει τα μελίσσια σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα η μόνη επιλογή των μελισσοκόμων για να σταματήσει η μετάδοση της ασθένειας είναι να καίνε τις κυψέλες ή και ολόκληρες αποικίες μελισσών και να χορηγούν αντιβιοτικά σε όσες κυψέλες θεωρούν κινδυνεύουν. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Dalan Animal Health χρησιμοποιεί μέρος των κυττάρων των επίμαχων βακτηρίων τα οποία αναμιγνύονται με την τροφή που δίνεται στην τροφή στη βασίλισσα έτσι ώστε να μεταβιβαστεί στους απογόνους της που θα αποκτήσουν ανοσία στην ασθένεια.

Η αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν τις μέλισσες απαιτεί άμεση προτεραιότητα της επιστημονικής κοινότητας αφού οι ασθένειες αυτές σε συνδυασμό με την άγνωστης ακόμη προέλευσης επιδημία που μαστίζει τον κόσμο των μελισσών παγκοσμίως τον 21ο αιώνα απειλεί με τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση την ανθρωπότητα αφού οι μέλισσες αποτελούν για διαφόρους λόγους κρίσιμο παράγοντα στην παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη κυρίως με τον ρόλο τους ως επικονιαστές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις